Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad larmövning

/
  • Plast i stället för sand. De gamla sandsäckarna har bytts mot barriärer i plast. Karl-Henrik Naarttijärvi var en av 50 frivilliga som igår skyddade Falun mot en fiktiv översvämning längs Östra Hamngatan.
  • Tillbaka i ån. En pumpbil från räddningstjänsten pumpar tillbaka vatten som smitit under vattenbarriären.
  • Läget under kontroll. Kent-Ove Strömstedt inspekterar informationstältet som ställts upp vid Fisktorget för att informera allmänheten om översvämningen.

Annons

Den här gången var det en övning. För sju år sedan gick vattnet långt upp i Stadshusgränd och insatsorganisationen av frivilliga resursgrupper i Falu kommun fyllde sandsäckar för att bygga barriärer.

- Jag minns hur ont jag hade i ryggen efter den gången, säger Karl-Henrik Naarttijärvi som gladde sig åt de nya vattenbarriärer i plast som tagits fram sedan den gången.

- De här är mycket smidigare och står emot bättre skulle jag tro, säger Karl-Henrik som var en av ett 50-tal deltagare i gårdagens övning där även räddningstjänsten deltog med en pumpbil.

129 personer är organiserade i Frivilliga insatsorganisationen. Föreningen har i avtal med kommunen i uppdrag att rekrytera, utbilda och öva insatsorganisationen. Dessutom är man portalorganisation för övriga friviligorganisationer som Lottorna.

- Vi är en förstärkningsresurs vid olyckor, kriser och katastrofer, säger Kent-Ove Strömstedt vars förening bland annat hjälpt till vid en storm i Borlänge och en rasrisksituation i ett gruvschakt i Vintjärn.

Mer läsning

Annons