Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnt nyårsfirande i Falun

/
  • Anna Lennartsson, Niklas Pettersson, Boffen Svedlund, Camilla Ericson, Marcus Forsgren och Erik Oskarsson avnjöt en trevlig nyårsmiddag på Victuscella.
  • Mattias Ahlström på Max laddade upp inför småtimmarna då nyårsfirarna väntades söka sig nattamat.
  • Linda Snibb och Maja Andersson har ett härlig 2012 att se framemot. Då tar de nämligen studenten.
  • Nils Börjesson och Dennis Schönbeck tog några öl på Pitcher's innan tolvslaget.
  • 2011:as sista bild över Falun? Utsikten från Lugnet var som alltid spektakulär.

Nyårsfirandet i Falun var lugnt, i alla fall inne i stan. De människor DT:s utsända sprang på under kvällen var överens om att nyår framför allt handlar om hemmafirande, inte utgång på krogen.
– Det är absolut inte som på juldagen, säger en ordningsvakt.

Annons

Nyårsnatt i Falun. Strax efter elva började temperaturen krypa ner mot minus tio-strecket och de flesta falubor tycktes hålla sig hemma i värmen. Enligt taxichaufför Sven Grandlind, som väntade på beställningar vid stationen lite tidigare på kvällen, är nyårsaftonen som vilken lördag som helst.

– Innan åtta åker folk till förfester, sen är det få som åker innan klockan elva. Det som är annorlunda på nyår är att vi inte tar några förbokningar efter nio, vilket vi annars gör till elva. Det blir så rörigt framåt småtimmarna; folk kommer inte ut i tid, eller så kommer någon ut men inte resten i sällskapet, någon ska låsa dörren, någon hittar inte sin mobil, och så drabbas nästa kund. Men annars är nyår ungefär som en vanlig lördag.

På hamburgerrestaurangen Max hade man tagit in lite extra personal, men de som stod bakom disken vid halv tio trodde inte att det skulle bli någon större rusch.

– Vi har förstärkt lite jämfört med en vanlig vecka, men innan tolv lär ingen vara här. Folk kommer nog vara både glada och lite jobbiga, men jag tycker det är kul när man får att göra, sade en glad Mattias Ahlström.

Ordningsvakterna vid klubben Étage förutspådde inte heller någon vild nyårsnatt.

– Jag tror det blir hur lugnt som helst. Det är absolut inte som på juldagen. Det är få som går ut på krogen på nyår. Men vi har fullbemannat precis som en lördag när man räknar med att det ska bli fullt, sade en av dem.

Isobel Lejbro som besökt Pitcher's med en väninna menade att det nästan var för lugnt ute.

– Det är mest hemmafirande på nyår, konstaterade hon, och begav sig själv hemåt för att ta hand om sin katt innan raketerna började smälla på allvar.

Det var dock inte helt tomt på stan. Framför allt tonåringar cirkulerade i centrum, och några av de äldre ungdomarna valde också att gå in på uteställena innan tolvslaget. Linda Snibb och Maja Andersson såg ut att ha inlett sin nyårsafton med väldigt gott humör, och hade dessutom goda förhoppningar inför 2012:

– Vi var först på en privatfest, sedan på Pitcher's och nu ska vi in på Étage. Men på tolvslaget går vi ut på Stora torget, berättar en entusiastisk Linda Snibb och tillägger att hon och kompisarna tar studenten till våren.

– Och i februari åker vi på studentkryssning till Åland!

Medan King's Arms och Bishop's Arms hade stängt på nyårsafton var Pitcher's relativt välbesökt. Där samlades folk i alla möjliga åldrar. Även Victuscella var populärt. Innan själva klubben öppnade serverades en fin nyårsmiddag, och människor i vackra nyårsstasser avnjöt årets sista kväll i gott sällskap.

Vad minns ni bäst från året som gått?

– Båttävlingen Poker Runn. Jag kom trea! svarade Boffen Svedlund snabbt.

Mer läsning

Annons