Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppisfynd kan vara medeltida Falugryta

/
  • Den är lite naggad i kanten, men annars i gott skick, 30 centimeter i diameter. Mitchell Ramnesjö är övertygad om att koppargrytan är medeltida och gjuten i Falun. På framsidan ser man ormslingorna som han anser är medeltida.Foto: BO BÄCKMAN/Länstidningen Östergötland

Gjuten i koppar, dekorerad med ormslingor... Mitchell Ramnesjö är övertygad om att den tunga grytan kommer från Falun och är medeltida.
– Det här är århundradets scoop, jag har redan flera intressenter från Dalarna, säger han.

Annons

Han bor i Linköping och har samlat antika saker i 44 år. I somras besökte han en bakluckeloppis där han gjorde sitt fynd. Bland mycket krimskrams hittade han den ärgiga grytan, mannen som sålde snackade om att skicka den till skroten, men han berättade också att den gått i familjen i sex generationer, och att det fanns kopplingar till Falun. Mitchell fick vittring, och köpte den för 125 kronor.

– Den kan vara mitt livs största affär. Så fort jag kom betalat kom en samlarkollega och erbjöd mig 15 000 kronor, men inte en chans, den är värd mer.

Mitchell Ramnesjö är helt övertygad om att grytan kommer från Falun. Den är dekorerade med ett vikingatida bårdmotiv som han säger var särskilt vanligt i Dalarna, fram till mitten av 1300-talet.

Efter en försiktig putsning kan han också se folkungaättens krona i sigillet och en radda medeltida bokstäver. Grytan är sandgjuten i två stycken och hoplödd med koppar.

– Det är otroligt snyggt gjort. Bara de duktigaste proffsen klarar det, och de fanns i Falun, säger Mitchell Ramnesjö och berättar att bara cirka 2 procent av de medeltida koppargrytorna är bevarande. De flesta har blivit förstörda eller nedsmälta.

Nej, han har inte undersökt metallen, men pratat med flera sakkunniga, så han är övertygad om att grytan är från mitten av 1300-talet och gjord i Falun.

– Jag vill helst att föremål ska stanna där de hör hemma, så jag vill gärna sälja den till någon i Dalarna, säger han.

Mer läsning

Annons