Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lokstallarna i Falun av riksintresse"

/
  • Vill bevara. Danne Johansson och Peter Norberg från Museiföreningen Gefle Dala Jernväg är glada över Dalarnas museums stöd för lokstallarna.  Foto: Paulina Håkansson

Annons

Banverket har gjort klart att man vill avveckla 30 järnvägsbyggnader i Dalarna. I maj efterfrågade man synpunkter från Dalarnas museum angående avvecklingen. Länsantikvarie Jan Raihle och antikvarie Lars Jönses har på kort tid inventerat flertalet av byggnaderna och bedömt dess kulturhistoriska värde. Viss kritik riktas mot att Banverket redan före remissen ansökt om rivningslov och engagerat entreprenörer för rivning av vissa byggnader. Det senare gäller dock inte för lokstallarna i Falun som museet anser har högt byggnadshistoriskt värde och ingår i riksintresse.

I museets skrivelse understryker man att Banverket i egenskap av statens förvaltare har det avgörande ansvaret för att för framtiden trygga de kulturhistoriska värden som finns i byggnadsbeståndet.

- Vi känner oss ganska lugna med att lokstallarna blir kvar på något sätt, säger Kent Rothoff vid Museiföreningen Gefle Dala Jernväg som hyr in sig i fastigheten.

Under en tid har de förhandlat med Banverket för att få ta över byggnaderna helt.

- Vem som ansvarar för marken och vad som eventuellt göms i den samt priset är saker vi pratar om, vi hoppas på en symbolisk summa eller allra helst att vi får betalt för övertagandet, säger Peter Norberg som sitter i föreningens styrelse.

Föreningen som har 170 medlemmar får bland annat in pengar genom att hyra ut tåg och köra tågtrafik, dessutom driver man gemensamt ett museum som har öppet söndagar hela sommaren.

Mer läsning

Annons