Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljummet firande på het nationaldag

/
  • Ny svensk. Kanadafödda Anouk Jolin välkomnades som ny svensk medborgare av Falu kommun. Maken Erik Arrhén och sonen Leonel har redan svenska pass.
  • Boda möter Bohuslän. Anna Ekborg och Kajsa Mattsson i dräkter från Boda och Bohuslän uppträdde med musikskolan och lilla Falu spelmanslag. – Det är fint med folkmusik, men vi lyssnar helst på Metallica.
  • Trött av flaggviftande. Fyraåriga Alva Wikström tog en paus i nationaldagsfirandet vid Falu gruva.

Annons

Ända sedan Svenska flaggans dag introducerades 6 juni 1916 har man på olika sätt försökt få svenskarna att fira sin nationaldag utan att riktigt lyckas. När dagen för tre år sedan förklarades som helg och arbetsfri valde de flesta svenskar att vila i hemmet i stället för att vifta med flaggor offentligt, så även igår.

Men ett hundratal falubor gick mot strömmen och slöt upp vid nationaldagsfirandet vid Falu gruva där Nationaldagsorkestern spelade tillsammans med musikskolans elever och Falu spelmanslag.

- Jag tycker ändå att svenskarna verkar väldigt stolta över sitt land. Flaggorna kommer fram när någon fyller år eller när man vill fira något annat, som midsommar till exempel, det tror jag är den egentliga nationaldagen, säger Anouk Jolin som kom till Sverige från Quebec i Canada för första gången 1994 som utbytesstudent.

I går välkomnades hon tillsammans med 110 andra nya svenskar från 32 länder av kommunfullmäktiges ordförande Carl-Erik Nyström. Han höll liksom länets nya landshövding Maria Norrfalk tal om vikten av att vara stolt över den svenska traditionen men inte heller vara rädd för att bjuda in andra kulturer.

Fakta: Nationaldagen

Nationaldagen firas den 6 juni sedan 1983. Svenska flaggans dag har firats sedan 1916, då bildades Bestyrelsen Svenska Flaggans Dag med syfte att skapa en nationell samling kring flaggan. Historiskt var den 6 juni den dagen 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. Därmed lades grunden till ett svenskt nationellt rike. Den 6 juni antogs dessutom 1809 års regeringsform, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna med bl.a. religions-, tryck- och yttrandefrihet.

Källa: Rikskommittén Sveriges Nationaldag

Mer läsning

Annons