Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnés bröllop lockade många

/
  • Folkfest. Drygt femhundra personer hade samlats vid Svedens gård på eftermiddagen. De bjöds på en glimt av det förflutna.
  • Adelsdam. Tidstypiskt klädd för 1700-talsbröllop är Louise Linnerfält. Det tar en timme för henne att bli så här fin.
  • Bröllopsstugan. Här firade Carl och Sara Elisabeth sitt bröllop 1739. Hon var 17 år och han 27 när de träffades.

Annons

Kulmen i Dalarnas Linnéår är bröllopsdagen - dagen då Sara Elisabeth Moraeaus år 1739 äktade Carl Linneaus. Det ägde rum på Saras barndomshem utanför Falun, och det är framför den stora, rödmålade bröllopsstugan på Svedens gård som händelserna återupplevs.

En musikensemble tar publiken med på en dalaresa i toner. I publikhavet märks krulliga, vita peruker och höbolmar bland barnvagnar och kepsar.

- Jag måste flytta min bil, utbrister Louise Linnerfält, som frasar förbi i en gräddskimrande 1700-talsklänning.

Helena Knutsson är uppväxt här och ledde ridskolan i många år. Tillsammans med maken Göran tar hon emot Dalarnas Linnépris för sin skötsel av gården.

- Vi älskar Sveden! säger hon från scenkanten. Vi känner aldrig någon trötthet, och vi lovar att så länge som vi går på två ben ska vi fortsätta jobba med Sveden.

Helena och Göran Knutsson strålar när applåderna har tystnat.

- Man kan känna ett lugn i miljön här, säger Helena. Det är något oförklarligt i Svedenandan. Jag tror det är för att byggnaderna har fått vara här i så många år.

Helena och Göran tog över gården från Helenas morfar på femtiotalet. Då hade paret just träffats. Sedan dess har de skött gården så att människor får komma och titta. Ett avgörande steg var att sälja bröllopsstugan till Falu kommun för att ha råd att renovera den.

- Men jag förstår inte varför inte vi gifte oss här i bröllopsstugan, säger Göran. Det borde vi ha gjort.

Trädgårdsintresserade som lockats till Sveden får gå in i bröllopsträdgården, anlagd av Katarina Jeschke med blommor, krydd- och medicinalväxter från Linnés tid. Runt trädgården står ett standtun, en replika av ett staket som fanns på gården på 1700-talet.

- Det är vansinnigt roligt med trädgården. Jag tycker de har varit så duktiga, säger Helena Knutsson.

Bröllopsträdgården är ännu gles och inte i närheten av Helenas prunkande pelargoner. Men om åtta år firar Knutssons hundraårsjubileum på Sveden. Då ska grön kärleksört, rosa stjärnflocka, åbrodd och blågull växa höga.

Mer läsning

Annons