Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liga länsar bankkonton

/
  • Kortbedragare. Flera personer i Falun har blivit av med stora summor när deras betalkort har länsats på pengar. I går kväll höll polisen förhör i Falun och i dag fortsätter utredningen. Foto: Börje Gustafsson

Annons

I går fick polisen flera anmälningar om misstänkta bedrägerier med betalkort och kontokort.

Vid lunchtid på tisdagen besökte ekobrottsroteln en spelbutik i Falun där mannen som blev av med drygt 17 000 kronor hade dragit sitt kort för att betala 200 kronor för travbongen.

Mannen som alltid är noggrann med att föra in alla uttag han gjort med sitt kort var en av flera som kontaktade polisen.

I går inledde polisen en förundersökning och ännu på kvällen hölls förhör i ärendet.

Den butik där en av de drabbade lämnat in spel behöver inte vara inblandad i något kriminellt.

Enligt uppgifter sent på tisdagskvällen arbetar Rikskriminalen med mängder av fall som liknar de som polisen i Falun nu börjat utreda.

De senaste åren har bedrägerier med kontokort ökat i hela landet.

Internationella ligor har hittat nya möjligheter för att komma över både kortnummer och personlig kod.

Skimming är en metod där flera personer är inblandade med att kopiera kortets magnetremsa. Små kameror används då för att komma åt koden när ägaren knappar i den i uttagsautomaten.

Det som nu verkar vara på gång i Dalarna är en bättre teknisk lösning för bedragare. Som göken lägger ägg i andra fåglars bo tar ligamedlemmar över betalkortsterminaler inne i butiker. En kapning som inte märks.

Och det förkommer fortfarande vanligare bedrägerier.

Den man som för några år sedan bröt sig in i en bil vid kyrkogården i Avesta och kom över 9 000 kronor blev fotograferad när han tog ut 4 700 kronor från en uttagsautomat i Hedemora. Den dagen var han också i Borlänge och tog ut pengar från andras konton.

Han var i går kväll fortfarande på fri fot.

I dag fortsätter polisen med förhör och spaning för att försöka få fast ligan som nu arbetar med bedrägerier i Falun.

Mer läsning

Annons