Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekpark först, blommor sen

Annons

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i Lumsheden i torsdags behandlades bland annat trafik- och fritidsförvaltningens ansökan ur Stiftelsen Maria Kronbergs donation till lekplats.

Förvaltningen har ansökt om 150 000 kronor till drift och skötsel av parken Kronbergs minne som ligger mellan Åsgatan-Nybrogatan-Trotzgatan.

Ulf Elgemyr yttrade sig i ärendet och påminde om betydelsen i stiftelsens namn Maria Kronbergs donation till lekplats.

– Sedan många år finns det ingen lekplats i Kronbergs park. 150 000 kronor är mycket pengar att sätta ner blommor för. Det är tillräckligt med pengar för att trafik- och fritid ska se till att det blir en lekplats i centrum.

Elgemyr menade att fullmäktige ska visa respekt för donatorns vilja.

– Jag fick medhåll av bland andra kommunalrådet Dan Westerberg. Nu är det bara att se till att donatorns vilja efterföljs. Det har ju stått i tidningen att föräldrar saknar en lekpark i centrum.

Fakta Maria Kronberg

  • Maria Kronberg var född Österberg. I äktenskapet med affärsmannen Janne Kronberg, vid 1800-talets slut, föddes inga barn. Janne Kronberg var en affärsman av stora mått. En stor del av sin förmögenhet tjänade han på brännvinsförsäljning. Under sin levnadstid avsatte Janne Kronberg knappt tvåtusen kronor till stiftelser.
  • Det var hustrun Maria Kronberg som gav honom gott rykte efteråt. Hon avsatte bland annat 50 000 kronor till 10 000 kronor till barnhemmet, 10 000 kronor till slöjdskolan och 20 000 kronor till Kronbergs park. Det var väldigt mycket pengar sett till dåtidens penningavärde.
  • – Hon var en kvinna före sin tid medan maken Janne var en man av sin tid, säger Örjan Hamrin.

Källa: Örjan Hamrin på Dalarnas museum

Mer läsning

Annons