Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen utreder byungdomars behov

För en levande landsbygd krävs att folk faktiskt vill bo där. Därför vill Länsstyrelsen nu ta reda på vad ungdomar och unga vuxna i dalabyarna efterfrågar utanför tätorterna.

Annons

Länsstyrelsen Dalarna har nyligen lanserat projektet Åtta bygder, med syftet att ta reda på vad som får ungdomar och unga vuxna att stanna i eller flytta till byarna runtom i Dalarna. För att komma fram till detta gör länsstyrelsen, som inom projektet samarbetar med bland annat Region Dalarna och Dalarnas forskningsråd, intervjuer med personer mellan 15 och 30 år, samt arrangerar stormöten i några byar. På stormötena vill man få till en diskussion mellan olika generationer och aktörer som är viktiga för landsbygden, som lanthandlare, mackägare med flera.

Exakt vilka åtta byar som ska närstuderas är inte helt klart, men Vika (Falun), Fors (Avesta), Vennjan (Mora) och Fredriksberg (Ludvika) är i alla fall spikade.

– Kriteriet är att byn ska ha färre än 3000 invånare och inte ligga för nära en tätort. Den ska kunna klassas som landsbygd. Dessutom har vi försökt täcka Dalarna så gott det går geografiskt, säger Camilla Sahlander på Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen misstänker redan nu att service som bussförbindelser, bredband och lanthandel kan vara av stor vikt för yngre människor. Några intervjuer har redan genomförts, men inte sammanställts. I slutet av januari arrangeras även ett stormöte i Vika utanför Falun.

– Därefter är det svårt att säga vad som händer, men vi hoppas att det kommer tankar på projekt som folk i byn kanske vill driva och som vi kan stötta. Det behövs engagemang på orten, säger Camilla Sahlander.

Mer info om projektet finns på hemsidan www.8bygder.se

Mer läsning

Annons