Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång debatt om vårdnadsbidrag

/
  • Ung mamma. ”Det är inte kul att leva på 4 000 kronor i månaden. Ska vårdnadsbidrag införas måste det bli högre”, säger Mikaela Jonsson.

Annons

Vid gårdagens fullmäktige stod det klart att det råder starka ideologiska skillnader mellan den styrande alliansen och oppositionen i frågan om kommunalt vårdnadsbidrag.

Det är Maria Wilje (fap) som i en motion föreslagit att kommunen hos regeringen ska ansöka om att få införa kommunalt vårdnadsbidrag.

- Det var den här frågan som gjorde att jag började engagera mig politiskt för tolv år sedan, säger hon.

Maria Renström har även lämnat ett medborgarförslag om en utökad valfrihet för småbarnsföräldrar, ett förslag som fullmäktige beslutade anta.

Ämnet väckte starka känslor i fullmäktige trots att det, som kommunalrådet Mikael Rosén (m) konstaterade, i dagsläget inte är möjligt att införa kommunalt vårdnadsbidrag då det inte finns laglig grund för det.

- Däremot vet vi att regeringen arbetar för att det ska bli möjligt och därför tillstyrker jag förslaget, säger Rosén.

Rosén hävdar att grundfrågan är om det är politikens uppgift att förmå småbarnsföräldrar att leva efter ett socialdemokratiskt program eller att de ska få leva som de vill själva. Naturligtvis ska småbarnsföräldrar få välja själva anser Rosén.

Hur högt vårdnadsbidraget ska bli vet ingen men teoretiskt handlar det om 3-4 000 kronor i månaden.

Oppositionens Inger Olénius (mp) menade dock att förslaget bara gynnar småbarnsföräldrar som har en god ekonomi.

- Familjer som redan nu har möjlighet att köpa hushållsnära tjänster. Andra har inte råd att leva på 3-4 000 kronor i månaden, säger hon.

Mikaela Jonsson (s), ung nybliven mamma, talade av egen erfarenhet.

- Det är inte kul att leva på 4 000 kronor i månaden. Min sambo jobbar häcken av sig för att vi ska få ekonomin att gå ihop. Som tur är har vi snälla släktingar som vi kunnat leva på i påsk.

Frågan om vårdnadsbidraget är en kvinnofälla eller ej diskuterades också.

- Varför ses frågan som ett hot? Varför skulle det vara en kvinnofälla, undrar Maria Wilje som menar att vårdnadsbidraget skulle leda till att kvinnor slipper dubbelarbeta med jobb och hemmasysslor.

Jonny Gahnshag (s) ansåg att det är vanskligt att kosta på ett system som få i grunden har råd att leva på.

- Nej det enda raka är att bygga ut föräldraförsäkringen. Den är lika för alla.

Frågan gick till votering innan fullmäktige kunde fatta beslut. 31 ledamöter sade ja till att kommunen hos regeringen ska ansöka om att få införa kommunalt vårdnadsbidrag. 29 ledamöter sade nej. En ledamot var frånvarande.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons