Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för Vi i femman

/
  • Klass fem i Aspebodaskolan tävlar i dag mot Kvarnsvedens skola i den regionala kvartsfinalen av Vi i femman.

– Ingen kickar Aspeboda nu. Aspeboda, Aspeboda. Vi är bäst i våran värld, Aspeboda äger fett!
Så kommer det att låta i dag då Aspebodaskolans femteklassare tar sig an Kvarnsvedens skola i kvartsfinalen av den regionala Vi i femmantävlingen.

Annons

Vi i femman har funnits sedan 1963 och enligt Sveriges radio deltar omkring 70 000 elever fördelade på 2 500 skolor i uttagningarna.

Lydia Elsander i klass fem på Aspebodaskolan förklarar att de under uttagningen fick svara på frågor och att man sedan fick ett medelvärde på hur klassen klarat svaren.

– Sedan fick vi reda på att vi skulle vara med.

Till sin hjälp för att ta den sista semifinalplatsen kommer femteklassen i Aspebodaskolan ha med sig sin maskot Prosit och två nyskrivna hejaramsor.

För att förbereda sig har man delat in klassen i mindre grupper där man specialiserat sig på olika ämnen. Bland annat ämnen som matematik, populärkultur, engelska, historia eller religion.

– Vi kommer att vara de som pratar i radio medan resten av klassen sitter med. Sedan får vi vid tre tillfällen plocka in experthjälp om det är ämnen som vi inte känner att vi kan, förklarar Åse Sikström Kringstad som tillsammans med Jesper Nillius ska representera klassen under tävlingen.

Hon berättar att man också förberett sig med hjälp av internet och genom att läsa tidningar.

Sedan tidigare står det klart att Vikaskolan i Falun tar sig vidare till semi sedan man vunnit över Bergnässkolan i Avesta. Övriga semifinalister som är klara är Sörviksskolan från Ludvika och Gärde skola från Leksand.

Mer läsning

Annons