Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar och frisörer granskas

Annons

Sedan årsskiftet måste alla restauranger och frisörer föra dagliga journaler över de personer som är i tjänst. Personalliggarna är skatteverkets grepp för att komma åt den svarta arbetskraft som man misstänker är stor inom just frisör- och restaurangbranschen.

Skatteverkets mål är att besöka 80 procent, eller 1 000 arbetsplatser i Dalarna, för att se hur den nya lagen efterlevs. Hittills har 250 besök gjorts och en hel del slarv avslöjats.

- Vi hittar mycket småfel, men vi är inte Petimeter utan håller en mjuk linje. Hittills har bara ett tiotal visat så allvarliga brister att vi påfört en kontrollavgift, säger Günther Björklund.

Men skatteverkets kontrollanter har också sett personer springa från platsen när de knackat på.

- Det har hänt mer än en gång, men vi springer aldrig efter eller tar någon fight på platsen. Däremot tar vi med oss polisen vid återbesöket, säger Björklund.

Alla företag som slarvar kan räkna med ett återbesök och då är det en betydligt hårdare skattemyndighet som knackar på. Är det fortfarande fel i personalliggaren blir det 10 000 kronor i kontrollavgift. Men fusket väntas inte vara omfattande i länet.

- I varje fall inte jämfört med storstäderna som har den största skattebrottsligheten. Anonymiteten är större i en storstad och det är lättare att driva storskalighet där. Dalarnas restauranger och pizzerior har vi ganska bra kontroll på, säger Björklund.

Några av de företag som besöks kommer att granskas vidare i en ingående revision.

- Det blir inte slumpvis utvalda företag utan vi gör en riskvärdering och granskar de företag vi tror fuskar, förklarar Björklund som menar att skattemyndigheten länge varit ganska duktig på att hitta de svarta pengarna, men inte den svarta arbetskraften. Med den nya lagen och den kommande kassaregisterlagen tror han att en stor del av fusket ska elimineras.

FAKTA/Personalliggare

  • Personalliggare ska föras dagligen och löpande. Alla som arbetar ska finnas med, även oavlönad personal.
  • Tiderna ska skrivas in i direkt anslutning till arbetspassens början och slut.
  • Endast små företag där ägaren, dennes make/maka och barn under 16 år arbetar, är undantagna regeln.
  • Saknar företaget personalliggare blir kontrollavgiften 10 000 kronor, samma sak om den är för dåligt ifylld. Dessutom kostar varje person som inte bokförts 2 000 kronor. Om bristerna kvarstår vid ett återbesök kostar det företaget 20 000 kronor.

Mer läsning

Annons