Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska hyresgäster kräver svar

/
  • Foto: Scanpix
  • Brännbart på vinden. Det mesta är byggt i trä i vindsförråden som ligger i samma plan som översta bostadsvåningen i Kopparstadens hyreshus i Herrhagen.
  • Efterlyser information. I går var Johan Öhrn förvånad över att ingen kontaktat honom efter dödsbranden i grannhuset. – Jag har funderat mycket över säkerheten i huset och kommer att skaffa en hemförsäkring.
  • Flyttar. Lina Marchall och Niclas Lindberg bor högst upp i grannhuset. – Både vi och svärföräldrarna har nyligen blivit kvar i hissen mellan 40 och 60 minuter sedan den stannat. Och sedan kom branden. Nu vill vi flytta så fort som möjligt, säger Lina.

Annons

Johan Öhrn är förvånad över att ingen kontaktat honom efter dödsbranden i grannhuset.

- Jag har funderat mycket över säkerheten i huset och kommer att skaffa en hemförsäkring.

Johan vaknade inte på måndagsnatten förrän hans mamma ringde och frågade om han levde.

- Jag hörde inga sirener. Vaknade när mamma väckte mig och var orolig. Kopparstaden har inte hört av sig. Inte räddningstjänsten eller polisen heller. Jag vill veta hur man tar sig ut om det brinner. Jag har tittat på stolparna vid balkongen och tänkt att jag hoppar hellre ut än att riskera att bli innebränd.

Men Johan tror inte att risken är så stor att det blir nya storbränder.

- Det händer ju att folk glömmer kastruller på spisen. Man kanske skulle uppfinna något som varnar när det händer, säger Johan.

Hans grannar Lina Marchall och Niclas Lindberg bor också högst upp i huset mittemot brandplatsen.

- Den stora katten väckte oss. Då såg vi ljusskenet från branden. Det blev så varmt så vi gick ner på gården. Hur kunde det brinna såg högt upp i grannhuset?

Lina och Niclas känner oro för att det ska brinna även i deras hus.

- Börjar det brinna är man ju fast. Hissen är opålitlig. Både vi och svärföräldrarna har nyligen blivit kvar i hissen mellan 40 och 60 minuter sedan den stannat, säger Lina.

- Ingen har pratat med oss. Vindsförråden är ju bara av trä med mycket brännbart. Vi är oroliga. Tycker att Kopparstaden, räddningstjänsten och polisen kunde ha informerat de boende om riskerna och hur man tar sig ut, säger Niclas.

- Nu vill vi flytta så fort som möjligt, säger Lina.

Under onsdagen lovar Kopparstaden att svara på alla frågor. Det berättar Elke Herbst som är informationsansvarig för fastighetsägaren.

- Klockan 18.30 träffas vi i Hyresgästföreningens lokal Lyktan och svarar på alla frågor, säger Elke.

- Alla som bodde i den drabbade fastigheten fick information på måndagen. På kvällen, eller på tisdagsmorgonen, utlyste vi på våran hemsida ett stormöte.

Elke Herbst berättar att räddningstjänsten då kommer att informera om det som inträffat.

- Vi ska även diskutera vad som kan göras i förebyggande syfte för att det här inte ska inträffa igen. I de här tre etapperna har vi 840 hyreslägenheter. Men den här inbjudan till mötet går nu ut till de som bor i etapp två. Det är den etapp där Herrhagsvägen 55 ligger.

Mer läsning

Annons