Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver trygghet och bättre betyg i Bjursås

Högstadiet i Bjursås måste bli bättre på att sätta betyg och skydda eleverna mot mobbning.

Annons

Skolinspektionen genomför besök på skolor runt om i kommunen. I höstas var det Bjursåskolans högstadium som hamnade under lupp.

Där går omkring 213 elever och Skolinspektionen slog ner på en hel del brister som ska vara åtgärdade senast i april. Man konstaterar också att flera av bristerna är kvar sedan en liknande inspektion 2005.

Skolinspektionen kräver bland annat att eleverna ska få möjlighet till inflytande över utbildningen och att skolan ska ha ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling, med bland annat ordningsregler som följs upp.

Niondeklassarna var förra våren missnöjda med studiero och trivsel. Skolans elevenkät för läsåret 2009/10 visar att cirka 10 procent av eleverna känt sig utsatta för mobbning under läsåret och 14 procent känt obehag när de ska till skolan.

Skolinspektionen kräver också att åtgärder sätts in när risken finns att en elev inte klarar kunskapsmålen, att lärarna sätter likvärdiga betyg och att elever och föräldrar informeras om utvecklingen.

Bakgrunden till det här beslutet är bland annat en enkät som Skolinspektionen genomförde förra våren. Den visar att andelen elever som når godkänt i alla ämnen har ökat. Samtidigt var andelen som nått minst godkänt i de nationella proven i matte färre 2011 – drygt 65 procent jämfört med drygt 86 procent 2010. Det tyder på att betygen inte sätts på rätt sätt.

Mer läsning

Annons