Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver ett år eller samhällstjänst

Annons

Två av världens stora finansbolag lade upp strategin. Två hundra framgångsrika företagare nappade på erbjudandet. Finansbolagen lät två aktiebolag i Sverige stå som mottagare av provisioner som företagarna åstadkommit genom att skriva fördelaktiga avbetalningskontrakt och leasingkontrakt med finansbolagen.

Advokat Staffan Bergqvist som försvarar mannen som är i 60-årsåldern förklarade att företagaren blivit utvald att delta i bonusprogramet från de stora finansbolaget därför att han var en så framgångsrik försäljare.

- Det är klart att man blir smickrad av det, sade advokaten.

De medverkande företagarna kände sig utvalda och pengarna, som var deras provision, hamnade hos de två bolagen där de hade varsin aktie.

Och pengar betalades också ut till företagarna - som lön.

Mannen i Falun fick sammanlagt 992 440 kronor insatt på sitt privata lönekonto. Det gällde provisioner för inkomståren 1999, 2001 och 2002.

Han berättade i går vid rättegången att de båda bolagens representanter hade sagt att skatten var lägre med det här upplägget.

- Det gällde 32 procent i skatt i stället för 55 procent på lönen, sade företagaren från Falun.

Han sade att han var fullständigt övertygad om att bolagen som hade hand om utbetalningarna drog skatt innan lönen sattes in på hans privata lönekonto.

- Jag hade bara lönen från mitt företag där innan provisioner också kom in på kontot.

Skatteverket började nysta i en skalbolagshärva och upptäckte de båda bolag som avvecklats samtidigt som det blev en aktieutdelning till de omkring 200 delägare som hade samma avtal som företagaren i Falun.

Det blev revision och Ekobrottsmyndighetens sjätte kammare i Stockholm kopplades in.

Vice chefsåklagare Yngve Rydberg stämde bland andra företagaren i Falun och i går yrkade Rydberg på fängelse för grovt skattebrott.

- I andra hand yrkar jag på samhällstjänst mellan 150 och 200 timmar. Men brottet ska bedömas som grovt, sade åklagaren.

Företagarens advokat yrkade på att åtalet ska läggas ner och mannen frias.

Den restskatt som företagaren krävts på är sedan tidigare inbetald.

Falu tingsrätts dom kommer den 20 mars.

Mer läsning

Annons