Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver bättreelevstöd på YA

Många elever på YA Frigymnasium klarar inte godkänt. Nu måste skolan ge dem bättre stöd.

Annons

Under hösten 2011 och vårterminen 2012 genomför Skolinspektionen tillsyn av kommunala och fristående skolor i Falu kommun. I oktober var det dags att granska YA Frigymnasium - Yrkesakademin. Skolan hade i höstas 197 elever och program för yrkesförare, transportteknik, fordon och estetisk utbildning med inriktning på design.

Inspektörerna fann en skola med tydligt pedagogiskt ledarskap, engagerad personal och bra arbete med värdegrunden. Eleverna som fått svara på en enkät och vittnar och trivsel och trygghet. Uppstår problem kan de lita på stöd från personalen.

Men Skolinspektionen fann alltså brister när det gäller elevstöd. Endast 63,3 procent av eleverna på de estetiska programmen får till exempel minst godkänt i matematik och svenska på estetiska programmet. Skolans snittbetyg 2010/11 låg på 12 att jämföra med genomsnittet i riket som var 14,1. Samma läsår hade drygt 63 procent av eleverna grundläggande behörighet till högskolorna.

Nu vill Skolinspektionen att skolan skapar ett system för bättre stöd till elever som har svårt att klara godkänt. Senast den 10 april vill man ha ett skriftligt svar på hur det ska gå till.

Mer läsning

Annons