Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftpest sprider sig i sjön Logärden.

/
 • Varningsskylt. Infomation om kräftpesten sitter runt hela Logärden.
 • Satsningarna var förgäves. Lennart Sandgren tycker det är trist att kräftpesten drabbat Logärdens flodkräftor, efter alla försök att öka beståndet.
 • Satsningarna var förgäves. Lennart Sandgren tycker det är trist att kräftpesten drabbat Logärdens flodkräftor, efter alla försök att öka beståndet.
 • Varningsskyltar. Lennart Sandgren från Hinsen-Logärdens fiskevårdsområdesförening blickar ut över den kräftpestsmittade Logärden. Skyltar med information om kräftpest sitter runt hela sjön.

Annons

Det var förra veckan som man upptäckte ett antal döda kräftor i Logärden en bit utanför Falun. Lennart Sandgren förstod genast att något inte stod rätt till, och skickade därför in några av de döda djuren till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. Tester man tog där visade att det var kräftpestsmitta djuren dött av.

Man vet ännu inte hur flodkräftorna smittats av kräftpesten. Det kan vara så att båtar eller andra redskap flyttats till Logärden från en sjö med kräftpest. En annan teori är att smittan funnits kvar i Logärden sedan 2005 då sjön också drabbades av kräftpest.

- Kräftpest är egentligen en svamp, och sporerna skulle kunna ha överlevt på andra typer av kräftdjur som lever i sjön, berättar Lennart Sandgren.

Enligt Lennart Sandgren är ändå det mest troliga att någon satt in kräftpestsmittade signalkräftor i sjön, och föreningen har börjat provfiska för att se om så är fallet:

- Är det vad som hänt kommer vi givetvis göra en polisanmälan. Men isåfall tror jag inte det handlar om rent sabotage, utan att det beror på okunskap.

Många är nu oroade över vad som skett. Genom åren har man satsat mycket tid och pengar på att öka beståndet av flodkräfta i Logärden. 2006 fick man ett statligt bidrag på 100 000 kronor som gjort att man kunnat sätta ut flodkräftor i sjön vid tre olika tillfällen, med förhoppningen att kräftbeståndet skulle öka. Satsningar som nu ser ut att ha varit helt förgäves.

Ulf Pierrou, ländsfiskedirektör på länsstyrelsen i Falun, är också han oroad över kräftpestsmittan:

- Flodkräftan håller på att försvinna i landet, så det här är inte alls roligt. Vi hade planer på att bilda skyddsområde för flodkräftan i Logärden, men nu blev det lagt på is.

Länsstyrelsen tog i fredags beslut om särskilda restriktioner för Logärden som kommer gälla till och med sista december 2009. Det är förbjudet att fiska kräftor i sjön, och man få heller inte ta betesfisk från Logärden. Dessutom får man inte transportera redskap eller båtar som använts i Logärden till annan sjö utan att rengöra dem noga först. Ulf Pierrou säger även att badräkter man badat med i Logärden ska ha torkat innan man hoppar i en annan sjö.

- Vi måste sätta sjön i karantän ett tag för att det med säkerhet ska vara lugnt, men visar det sig att signalkräftor finns i sjön kommer den tyvärr aldrig bli smittfri, säger Ulf Pierrou.

Fakta: Kräftpest:

 • Kräftpest är en svamsjukdom som ursprungligen kommer från Nordamerika.
 • Den sprids i vattnet med mikroskopiska sporer, via signalkräftor eller pestdrabbade flodkräftor.
 • Flodkräftor som drabbas av kräftpest dör. Signalkräftor har viss motståndskraft mot kräftpest, och kan leva med sjukdomen. Under vissa omständigheter, som till exempel stress, kan de också dö av den.
 • Kräftpest är inte farligt för människor.
 • Källa: länsstyrelsen.

Fakta: Så minskas spridningsrisken:

 • Undvik att flytta vatten, växter, betesfisk och redskap mellan olika vatten.
 • Se till att redskapen du använder är rena. Det inkluderar även båtar.
 • Du rengör redskapen antingen genom torkning till fullständig torrhet, tvätt med T-röd i minst 20 minuter, kokning eller djupfrysning.
 • Om du badar ska du se till att badkläderna är torra innan du badar i annat vattendrag.
 • Källa: länsstyrelsen, Hinsen-Logårdens fiskevårdsområdesförening.

Mer läsning

Annons