Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortavgifter engagerar många

/

Annons

Torsdagens artiklar om handlare som tar ut avgifter vid kortbetalning, trots att det ibland inte är tillåtet, har fått många läsare att reagera och höra av sig till tidningen.

- Jag har själv varit med om det på många pizzerior. När man berättar att de inte får ta betalt så får man veta att man inte är välkommen dit längre, berättar en kund.

- Jag tycker att det är riktigt dåligt, man betalar ju flera hundra spänn för att ha ett visa-kort, säger en annan kund.

Alla som har hört av sig tycker det är bra att de här frågorna uppmärksammas.

- Det är jättebra att det blir debatt om kortavgiften och kortbetalning, jag har i flera år stångat mig blodig mot bankerna och deras höga avgifter. Vi handlare är bara mjölkkossor för bankerna, säger Per Östlund, ägare till Svärdsjö Järn.

Sören Landenberg som driver Gränsbua i Flötningen vid gränsen mot Norge, berättar att bankens avgifter höll på att knäcka honom.

- På ett år hade jag avgifter på över 300 000 kronor i och med de utländska kreditkorten, jag höll på att gå i konkurs.

Alla handlare som anser att avgifterna är för höga bör jämföra olika banker och leverantörer, tycker Sören Landenberg. För honom lönade det sig att byta.

- Förut kunde jag få fakturor på upp till 35 000 kronor i månaden. Nu ligger de på mellan 1500 och 2000 kronor, säger han.

Även på Svensk handel uppmanar man handlarna att se över olika alternativ.

- Som handlare måste man själv vara aktiv och se till att få de bästa villkoren, säger Thomas Pettersson, företagsrådgivare på Svensk handel.

Bankerna menar att kortbetalning är en tjänst som de erbjuder, som handlaren själv väljer att utnyttja.

Vad säger ni till handlare som tycker att avgifterna är för höga?

- Jag tycker att de ska ta kontakt med sin bank och diskutera priset. Vi har en individuell prissättning och det här är en tjänst vi tillhandahåller i konkurrens med andra banker. Det kostar pengar för oss också och det kan inte vara gratis, säger Stefan Bergelind, vd på Swedbank Babs

Fakta: Kortbetalning

Handlare som erbjuder betalning med visa-kort får inte ta en avgift eller neka en kund kortköp.

Vad kortbetalning kostar handlarna varierar beroende på typ av kort och avtal med bank och kortföretag.

Hyra av maskin, uppkopplingsavgifter på telefonnätet, service och kvittorullar tillkommer också.

Mer läsning

Annons