Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör hon värst i Sverige?

/
  • Just ja, säkerhetsbältet! Lena Andersson fipplar med den lagstadgade trygghetsgrejen.

Lena Andersson är en av Sveriges värsta bilförare, åtminstone om man räknar dem som rattar i rutan. Tonårsbarnen är skeptiska, men själv hade hon hur kul som helst.
– Jag gillar komedi. Med så mycket elände i världen får jag väl ställa upp som underhållning, säger hon.

Annons

På torsdag börjar programserien Sveriges värsta bilförare i TV4. Det är femte säsongen, i år med Hans Fahlén som ny programledare. Lena Andersson är en av åtta som tävlar.

– Vi är urusla allihop, men man vill ju inte vara kvar till sista programmet, då är man ju allra värst, säger hon.

Under flera år hade Lena Andersson skojat med familj och vänner om att hon skulle anmäla sig till programmet. Och så plötsligt blev det av, när hon satt med dottern framför datorn. Hon skrev ner två meningar och skickade in. Vad hon skrev är hemligt, liksom mycket annat som rör programmet. De spelades in i höstas, men TV4-folket vill ha spänningsmomenten kvar för att locka tittare.

Hade dottern vetat att mamma skulle komma med så hade hon nog inte uppmuntrat. Båda tonårsbarnen hukar inför mammas tv-debut. Själv tycker Lena att hon kan bjuda på ett gott skratt.

Hon tog körkort när hon fyllde 18 år – alla andra gjorde det och pappa puffade på.

– Fast jag glömmer aldrig hur han gapade av förvåning när jag kom hem med körkortet, säger Lena Andersson som fick tummen upp efter andra uppkörningen. Men sedan dess har det inte blivit mycket bilkörning, och hon räknar sig själv som en klant bakom ratten.

Faluborna behöver dock inte oroa sig, hon kör inte alls i stan. Varför? Ja, det får hon inte heller berätta.

Varje förare har en bisittare som ska hjälpa dem att ta sig i mål. Lena valde trygga kompisen Jonas Andersson.

– Jo, jag är nog en sansad förare, säger Jonas som fått mersmak på uppdraget. Han övningskör numera privat med en annan kompis.

Pappa lånar aldrig ut sin bil till Lena, men Jonas kan tänka sig att göra det.

– Det var ett äventyr, vi har fått vänner för livet, bland det roligaste vi gjort, säger Lena och Jonas Andersson som båda njöt under inspelning av programmet.

Mer läsning

Annons