Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp dig fri från bullbak

/
  •  Foto: Kjell Jansson
  • Vill ge bred idrottsgrund till unga. Maria Gustavsson, utbildad idrottsledare vid Högskolan Dalarna är projektledare för Falu Sport Academy, ett privat företag som erbjuder unga i Falun idrottsträning utan förpliktelser för föräldrarna.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Fyra dagar efter att information om Falun Sport Academy gått ut till familjer i Falun hade projektansvariga Maria Gustavsson tagit emot 110 intresseanmälningar från barn mellan sex och elva år.

- Det är fler än vi vågat hoppas på. Jag ser det stora intresset som ett bevis på att vi är rätt ute. Många gillar upplägget med ett brett idrottsutbud utan tävlingsmoment, och utan krav på att föräldrar ska baka och sälja lotter, säger Maria Gustavsson som just ordnat med fler träningstider på grund av det stora intresset.

Träningen delas in efter åldersgrupper och sker i sporthallen på Lugnet, i gympasalarna på Slätta skolan, Västra skolan och Södra skolan. Någon subventionering av lokalhyran får inte Sport Academy eftersom det inte rör sig om en ideell förening. Tränarna är utbildade vid idrottsprogrammet vid Högskolan Dalarna och får ersättning för sitt arbete.

Drygt 600 kronor per termin kostar det att delta i träningen.

En avgift som ligger i nivå med de ideella föreningarna i Falun som dessutom ofta behöver bakande föräldrar och lottförsäljningar för att klara verksamheten.

- Vi anser inte att vi konkurrera med de ideella föreningarna. Tvärtom kan vi bli ett komplement. Här får eleverna möjlighet att testa många olika idrottsformer. Barnen får en bred idrottsbas och kan senare bestämma sig för en gren som passar dem bäst. Chansen är stor att de går till en ideell förening efter en tid hos oss, säger Maria Gustavsson.

Röster från föreningslivet:

  • I just vår förening fungerar det bra, även om det skulle kunna vara mycket bättre. jag har iallafall väldigt bra hjälp av Peter Jansson som är lagledare och sköter allt administrativt arbete kring laget, samt de andra föräldrarna, berättar Stefan vidare som inte är förvånad att konceptet Falun Sport Academy har dykt upp, säger Stefan Müller som dels är tränare i Hälsinggårdens AIK:s P98-gäng och dels en vanlig idrottsförälder.
  • Det är inte bara negativt, men vi har så mycket duktiga ledare att vi kan klara det själva och det kan aldrig bli bra om det kommer in kommersiella intressen som söker avkastning på en sådan här verksamhet, säger Ingvar Henriksson, tf idrottschef på Dalarnas idrottsförbund, som också påvisar att det redan i dag går att köpa sig fri från traditionella föräldraktiviteter, så som bullbak och lottförsäljning inom den traditionella idrottsrörelsen
  • Alla insatser som innebär att våra barn rör på sig är bra, sen spelar det ingen roll om det är ideella eller kommersiella krafter bakom. Dessutom erbjuder vi helt olika saker, jag tror att föreningarna kan få nya medlemmar på grund av Falun Sport Academy, där får de en chans att upptäcka en idrott de kanske inte fått upp ögonen för annars, säger Ola Berglund som är aktiv ledare och förälder inom både hockey och fotboll i Falun. Han menar att det enda problemet han ser framför sig är i så fall brist på träningstider.

Fakta: Falu Sport Academy

  • Ägs av Sweden sport academy som är etablerad på åtta orter i landet. Sedan fyra år driver företaget sportläger under sommarlovet. Företaget erbjuder allsidig idrott för barn mellan sex och elva år under ledning av välutbildade ledare. Träningen sker en gång i veckan och barnen får prova en mängd olika idrotter. Målsättningen är bland annat att utveckla barnens motorik och skapa en stor idrottsbas.

Mer läsning

Annons