Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurshot för Bandyklubb - vädjar om akut hjälp

/

Ett större driftbidrag från kommunen än vad fallet är i dag.
Annars kommer inte Karlsbyhedens IK och AB att klara driften av de konstfrusna bandybanorna i byn.
– Med nuvarande bidrag klarar vi inte driften efter hösten 2012, säger Torsten Sundén, ordförande i KIK-AB.

Annons

Karlsbyhedens IK och dess bolag fortsätter att dras med ekonomiska problem.

Driften av de båda konstfrusna bandybanorna slukar stora pengar.

Pengar som inte finns.

För tredje gången på ett år skickar därför nu Karlsbyheden in en skrivelse till kommunen med ett rop på hjälp.

– Vi kan inte hela tiden plocka av föreningens kapital för att täcka upp, utan måste få hjälp av kommunen. Läget är kritiskt och nu hoppas vi få kommunen att en gång för alla se våra verkliga problem. Händer inget riskerar vi att gå i konkurs, men så långt ska det inte behöva gå, säger Torsten Sundén.

Karlsbyhedens IK har i tidigare skrivelser och möten med kommunen ansökt och motiverat varför det kommunala driftbidraget, som i dag är på 812 000 kronor, måste höjas.

Men man har inte fått riktigt gehör för sina krav.

– Nej, och nu har vi hamnat i en ny likviditetsbrist. Hösten har bjudit på ett varmt och blåsigt väder, vilket gjort att våra kostnader, främst för elen, dragit i väg enormt. Ändå spolade vi upp isen ett par veckor senare än vad som var planerat, för att spara pengar, säger Torsten Sundén.

Karlsbyheden har en möjlighet att söka ett extra bidrag efter säsongen, men behöver pengar nu.

Kommunen betalar vanligtvis ut sitt driftbidrag kvartalsvis om 202 000 kronor, men föreningen begär nu att kommunen betalar ut det dubbla beloppet i januari.

– Kortsiktigt ger det oss likviditet. I nuläget har vi hos Falu Energi & Vatten begärt anstånd med den senaste elräkningen då vi saknar pengar. Under perioden november till mars är kostnaderna helt dominerande och det är då som regel vi får likviditetsproblem. Vi sätter vårt hopp till kommunen, säger Torsten Sundén.

Men för att överleva i ett längre perspektiv, krävs det att kommunen ökar driftbidraget till de båda bandybanorna.

– Vi har begärt att få en överläggning med kommunens representanter angående den fortsatta verksamheten. Händer inget, kan det bli så att kommunen tvingas ta över driften av anläggningen. Man har ju redan gått i borgen för det hela. Men jag hoppas att vi ska hitta en lösning som passar båda parter, säger Torsten Sundén.

Behövs det konstfrusna bandybanor i Karlsbyheden?

– Absolut. Det är full verksamhet på banorna alla dagar i veckan. Liljan, Linghed och andra lag är här och tränar. Men hyresavgiften vi får plocka ut, 15o kronor/timmen, räcker inte på långa vägar för att lösa våra problem.

Mer läsning

Annons