Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt mellan yttrandefrihet och behovet att skydda barn

Är det rätt med fotoförbud på förskolan?
Barnombudsmannen och Allmänhetens pressombudsman ser lite olika på saken.

Annons

Grundregeln för fotograferande är att vem som helst får fota var som helst, med några undantag (se faktaruta.)

Skolor och förskolor är allmän mark. Men personalen har nyttjanderätten och kan ställa krav på dem som vistas på området. Ett krav kan vara att man inte fotograferar.

Skälet till att införa fotoförbud på en förskola, är oftast oron för att bilder som föräldrarna tar ska spridas okontrollerat via bloggar och facebook. Fotoförbudet gäller självklart också media, som tidningar och tv.

Enligt Barnombudsmannen uppstår en konflikt mellan yttrandefrihet och att behovet av att skydda barn.

– Vår hållning är att den som tar en bild på ett barn måste inhämta tillstånd från föräldrar innan man publicerar. I synnerhet när det gäller barn med skyddad identitet då en publicering kan ge väldigt dåliga konsekvenser, säger Lena Calderon på Barnombudsmannen.

Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson ser fotoförbudet som en del i en trend som exkluderar barn från offentligheten.

Får förskolor införa fotoförbud?

– Det finns inget som hindrar dem att göra så. En viktigare fråga tycker jag är om det är berättigat och det är jag väldigt tveksam till.

Hur menar du?

– Jag förstår fullt att det finns barn som behöver skydd och de ska skyddas. Fotografier som läggs ut utan eftertanke på Facebook är ett problem. Men jag önskar att man diskuterar den utestängning som sker av barn från offentlighet i medierna, säger Ola Sigvardsson.

Han konstaterar att barn enligt barnkonventionen har rätt att uttrycka sina tankar och att fotoförbuden är en del i en utveckling där barn får allt mindre kontakt med medier.

– De är en stor och viktig del av befolkningen som inte får delta i det offentliga samtalet, säger Ola Sigvardsson.

Mer läsning

Annons