Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen spolar upp 19 isbanor

Nu är det klart vilka islekbanor som kommunen kommer att spola upp i vinter.
– Totalt är det 19 banor som vi kommer att sköta, säger landskapsingenjör Peter Garvö på trafik- och fritid.

Annons

Kylan håller sig borta.

Men under senare delen av december är det meningen att kommunen ska börja spola upp islekbanorna, som brukar vara populära tillhåll för skridskosugna barn och ungdomar.

Den här säsongen uppgår antalet uppspolade isbanor till 19, vilket är den nivån som kommunen hållit de senaste åren.

Men betydligt färre än 2008 då kommunen spolade upp hela 28 banor runt om i kommunen.

– Av ekonomiska skäl kan vi inte spola upp fler banor än vi gör. Vi har försökt lyssna på de önskemål som funnits, men det finns alltid de som är missnöjda, säger Peter Garvö.

Den här säsongen finns tio skolbanor med och de är också prioriterade när det gäller skötseln. Skolbanorna plogas och sopas exempelvis varje dag.

Från det att banorna spolas upp i december beräknas de sedan vara öppna under tio-tolv veckor framåt.

– Men mycket hänger givetvis på vilket väder det bjuds på. Ifjol hade vi en kall vinter vilket gjorde att isbanorna kunde hållas öppna länge. Vi vill också vara helt säkra på att vi kan få till en bra is, innan vi påbörjar uppspolningen, säger Peter Garvö.

Precis som fallet varit de senaste åren är det sjövatten som kommunen använder sig av när man gör isen. Det är nämligen förbjudet att använda sig av det kommunala vatten som finns i brandposterna.

– Jag vill avslutningsvis säga att vi är oerhört noga med säkerheten när vi arbetar med isbanorna. Jag vill uppmana alla att vara aktsamma och visa största uppmärksamhet när skötselarbetet pågår. Ingen får heller befinna sig på banan under entreprenörernas arbete, slutar Peter Garvö.

Mer läsning

Annons