Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger upp avtal med kritiserade Carema

/
  • Christer Falk (S), omvårdnadsnämndens ordförande, förklarar att majoriteten beslutat sig för att inte förlänga Caremas avtal med kommunen.

Den rödgröna majoriteten i omvårdnadsnämnden beslutar att inte utnyttja de optionsår i avtalet med Carema som driver Korsnäsgården och Norshöjdens demensboenden i Falun.
– Vi tycker inte att våra skattepengar ska hamna i skatteparadis, säger omvårdnadsnämndens ordförande Christer Falk (S).

Annons

Christer Falk (S), ordförande i omvårdnadsnämnden, säger att det enda skälet till att man nu vill säga upp avtalet med Carema är att man inte vill se skattepengar föras utomlands i vinstsyfte.

– Det är en principiell fråga. Skattepengar ska inte gå till skatteparadis. Är det så att de ändrar det här systemet är ingen skada skedd. Då kan de delta i den nya upphandlingen liksom alla andra aktörer.

Carema driver i dag demensboendena Norshöjden och Korsnäsgården i Falun. Det avtal som finns skrevs på fem år, med ytterligare två optionsår. De väljer man alltså nu att inte utnyttja vilket innebär att ny upphandling sker då de fem åren löpt ut, om 14 månader. Däremot vill man förlänga avtalet med Temabo som driver Daljunkaregården.

– Där kommer vi att utnyttja optionsåren. Det finns ett starkt politiskt stöd för små ägare som deltar i den dagliga driften av verksamheten. Genom att vi säger upp avtalet med Carema finns nu möjlighet att få in ytterligare en aktör med lokal förankring.

Christer Falk förklarar att driften av äldrevården sker genom en så kallad kvalitetsupphandling. Genom att skriva förfrågningsunderlaget på sådant sätt att man inte tillåter tvivelaktiga skatteupplägg kan man därmed utesluta aktörer som vill föra stora delar av vinsten utomlands utan att betala skatt.

– Men det här har ingenting med personalen på boendena att göra. Jag hyser den allra största respekt för dem och vi kan inte se att de begått något fel. Det här är en rent principiell fråga.

Ärendet kommer att tas upp i omvårdnadsnämnden för beslut i februari eller mars.

Mer läsning

Annons