Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal chef surfade för 27 000 utomlands

/
  • Lugnetchefen Tomas Jons åkte också på en hög telefonräkning under vistelsen i Turkiet för snart två år sedan, där Falun fick skid-VM 2015. 27 000 kronor landade hans telefonkostnader på, vilket var drygt 4 000 kronor mer än landshövding Maria Norrfalks redan uppmärksammade telefonräkning.

Det var inte bara landshövding Maria Norrfalk som drog på sig stora telefonkostnader under vistelsen i Turkiet i maj-juni 2010, när Falun fick skid-VM 2015.
Nu visar det sig att även Lugnetchefen Tomas Jons åkte på en chockräkning.
Hans telefonkostnader slutade på drygt 27 000 kronor, där datatrafiken var den stora utgiftsposten.

Annons

– Jag hade en fått en ny smartphone som jag använde för att kolla av vilka mejl jag fått. Det var den tekniska lösning som fanns där. Men jag hade ingen aning om hur mycket pengar det handlade om, och fick heller ingen som helst varning om att jag ständigt var uppkopplad, säger Tomas Jons.

I slutet av maj och början på juni 2010 var en stor delegation från Falu kommun och Svenska skidförbundet på plats i turkiska Antalaya för att jobba med Faluns VM-kampanj och dess slutpresentation.

Lugnetchefen Tomas Jons var en av kommunens utsända representanter med ansvar för bland frågor gällande Lugnets anläggningar och framtidsplaner.

Falun vann kampen om skid-VM 2015 och alla var nöjda och glada.

Men när Tomas Jons kom hem till Falun igen väntade en chock.

Telefonräkningen för vistelsen i Turkiet hamnade på hela 27 156 kronor, där 26 179 kronor gällde datatrafik - surf eller e-post.

– Jag var i Turkiet för att jobba och hade telefonen som ett viktigt arbetsredskap. Inte minst för att kolla av min mejlkorg. Det fanns ju frågor som rörde mitt ordinarie arbete som jag också hade att hantera, säger Tomas Jons.

I dag finns en kostnadsspärr för mobilsurf och mobilt bredband och dessutom skickas även en varning ut.

Men inget av detta fanns i bruk när vistelsen i Turkiet för 2010 var aktuell.

Den höga telefonräkningen betalades av trafik- och fritidsförvaltningen.

– Det känns naturligtvis inte bra att det blev så här. Men jag var som sagt där och jobbade och använde inte telefonen för privat bruk, säger Tomas Jons.

Under 2010 uppmärksammade kommunen flera telefonräkningar där kostnaderna dragit i väg på grund av samma orsaker som drabbade både Tomas Jons och Maria Norrfalk.

– De första smartphones som kom stödde inte tekniken som fanns. Telefonerna låg öppna hela tiden mot internet vilket gjorde att kostnaderna skenade i väg. Vi vidtog genast åtgärder och skickade ut tydliga instruktioner om hur man skulle använda sin smartphone. I dag använder våra medarbetare främst I-phone, där samma sak inte kan hända. Tekniken är en helt annan, säger Lena Säfström, kommunens informationschef.

På resan till Turkiet fanns även dåvarande kommunalrådet Mikael Rosén (M) med. Hans telefonräkning för vistelsen i Turkiet stannade på 569 kronor, varav 126 kronor gällde datatrafik.

Mer läsning

Annons