Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom efter nio inställda rättegångar

Annons

De båda männen från Falun var åtalade för en grov misshandel i Falun 2002 och en stöld av en telefon på en bokhandel.

I går kom vice chefsåklagare Sven-Erik Lind till sal fyra i Falu tingsrätt med åtalen under armen. Han hade också med sig en videofilm från bokhandelns övervakningskamera som, i vart fall när filmen var ny, innehöll bildbevis som visade att de åtalade männen var inne i butiken när den bärbara telefonen försvann 2002.

Det var meningen att rättegången som första gången ställdes in den 19 augusti 2003 nu äntligen skulle bli av. Nionde försöket gjordes den 7 mars 2006. De båda misstänkta gömde sig utomlands.

Den misstänkte 43-åringen kom i går tillsammans med sin advokat Göran Lock som yrkade på frikännande dom.

- Han förnekar stöldpåståendet, sade advokaten.

Göran Lock hävdade att det inte gick att genomföra rättegången när 33-åringen inte var med.

Rättens ordförande, lagman Jan Rudberg, konstaterade att åtalet om grov misshandel var nedlagt då man inte kunde förvänta sig en fällande dom.

Den åtalade 33-åringen befinner sig utomlands, men har betalat in 2 000 kronor i skadestånd. Något som kan tolkas som ett erkännande.

- 33-åringen har berättat för mig att han tar sitt ansvar inför tidigare huvudförhandling som blev inställd. Han erkänner egen delaktighet. Hans agerande vittnar inte om att han är ensam gärningsman eftersom han betalat hälften av skadeståndet, sade mannens advokat Hans Carlsson i går.

Vice chefsåklagare Sven-Erik Lind förklarade att han vill att 33-åringen ska kallas till Sverige för att vara med vid en rättegång om telefonstölden.

- Jag anser att allt ska tas i ett sammanhang med båda männen närvarande, sade Lind.

Den 34-årige mannen berättade i går att han sedan 14 år tillbaka bor utomlands på vintrarna.

- På sommaren är jag absolut i Sverige. Från maj till augusti är det säkert att jag är anträffbar, sade 34-åringen från Falun.

I går dömde tingsrätten ut ett vite på 2 000 kronor för att försöka få den 33-årige mannen från Falun att komma till Sverige mellan maj och augusti då rättegången ska genomföras.

Mer läsning

Annons