Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubb välkomnar båtkörkort

/

Annons

I ett år har Lars Högdal på Näringsdepartementet arbetat på ett förslag för säkrare fritidsbåttrafik. Bakgrunden är att allt fler privatpersoner kör större och snabbare båtar.

- Jag har mött 14-åringar vid ratten i båtar som kör i 30 knop, det tycker inte jag är okej, säger Lars Högdal som föreslår ett baskörkort för båtar över sju meter som kan köras i över 10 knop. Åldersgränsen föreslår han till 15 år.

För båtar som går i 25 knop krävs en påbyggnads del där föraren ska ha fyllt 18 år. Dessutom ska alla båtägare teckna en ansvarsförsäkring.

- Försäkring kräver vi redan av alla medlemmar i Falu båtklubb, säger Anders Backans som gillar förslaget om båtkörkort.

- Det är bra men det borde räcka med baskörkortet, har man väl läst på om sjövett och lärt sig köra borde det räcka även om man vill köra snabbare båtar, säger Anders Backans som liksom många andra i klubben redan tagit förarbevis och skepparexamen, till dem delas båtkörkortet ut direkt om det införs vilket kan bli redan nästa år.

- Först ska förslaget ut på en remissrunda på andra departement, därefter fattas beslut. Går förslaget igenom kommer vi att ha generösa övergångsregler på kanske tre, fyra år så att båtägare hinner anpassa sig, säger Lars Högdal som inte föreslår att staten ska administrera ett allmänt båtregister.

- Det är upp till försäkringsbolagen och föreningar om de vill driva ett sådant, säger Lars Högdal.

Mer läsning

Annons