Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klippa, klistra – skön konst

/
  • Välsorterat. Paljetter, säkerhetsnålar, knappar, tygblommor… Scrapbookare har en del att hålla reda på. Clas Ohlsson har fått en ny kundkrets, lådan kommer därifrån.
  • Personalparty. Hon har kul på jobbet. Och personalfesterna blir dubbelt nöje eftersom Ingrid Hermansson roar sig med att göra scrapbook om dem, på fritiden. Fem års personalfester håller Ingrid på att ordna upp, men kommer aldrig i kapp.
  • Stolt. Emma visar upp sin scrapbook. Där finns hon på bild i när hon gungar, och tillsammans med systern Hanna. Emma har lärt sig scrappa tillsammans med mamma Caroline Berglund.

Annons

Pyssel&Scrap heter ett sällskap som funnits i Falun och Borlänge drygt ett år. Det har runt 60 medlemmar.

– Scrapbooking kommer från USA, som så mycket annat. Det började med mormonerna. Deras religion säger att de måste föra sin familjs historia vidare, i bild och text, berättar, Caroline Berglund som är sällskapets kontaktperson i Falun.

I USA lär det vara den fjärde största hobbyn, och även i Sverige är denna klippa-klista-kombinera-färg-och- form-hobby på stark frammarsch. I Falun-Borlänge har Pyssel&Scrap hållit ett par kurser. Sällskapet samlas varannan vecka, omväxlande i Falun och Borlänge.

– Det är en bra hobby för oss som har barn. En del scrappar digitalt också, men jag föredrar sax och klister säger Caroline. Hon visar mönstrade papper, knappar från 60-talskläder, morsans ljusmanchetter i spets, vackra garner… Det finns mycket som kan pryda ett album.

Medlemmarna i sällskapet inspirerar varandra när de träffas. De bytlånas också, både material och specialutrustning som stansar och klipper.

I söndags körde de sitt andra maraton, då håller de på och pysslar från klockan 10 till 22, och hinner med en hel del.

– Det är jätteroligt att få ordning på albumen. De flesta av oss lägger ju bara korten i ett kuvert eller en låda. Man glömmer så lätt vilka människorna är på gamla kort, säger Caroline som ordnat upp fem års Kreta-semestrar.

Ingrid Hermansson sitter och flyttar bilder, funderar över komposition och bakgrund. Hennes scrapbook handlar om personalfester.

– Det är tänkt som en present till mitt jobb, säger Ingrid som bor i Borlänge.

Hur många fester har de egentligen?

Det törs hon inte säga.

Var jobbar hon då?

Det törs hon inte heller säga.

Till slut kryper det fram att det är röntgenavdelningen på lasarettet i Falun som festar så mycket att hon haft att göra med sin scrapbook i två år. 70-talsfester, schlagerfester, westernfester, djungelfester… Det tar aldrig slut.

– Vi har bra gemenskap, och alla fester slutar inte så här, säger Ingrid och pekar på bilden med skelettet som sitter på en bänk. Där kan man snacka om dagen efter.

Falun/Borlänge Pyssel&Scrap har ännu inte bildat förening. De är ett sällskap. Varannan vecka träffas de i LRF-huset i Falun, varannan på Vuxenskolan i Borlänge.

Det finns inget bra svenskt ord för hobbyn. Scrapbooking är en engelsk term som kan användas när man i stället för att bara sätta in foton i album även sätter in en massa andra saker, som klistermärken, biljetter, dikter och så vidare

Scrapbook är engelska för klippbok.

Scrap, betyder en bit. "A scrap of paper" är en papperslapp,

Kontakt i Falun/Borlänge: Caroline Berglund, 070-538 73 42

Mer läsning

Annons