Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårebocken flyttas

/
  • Röda horn. Den stora träskulpturen ska bli lekredskap, och skylten ska plockas ner eftersom den missleder besökare. Foto: MIKAEL FORSLUND/arkiv

Annons

Enligt sagan bökade bocken Kåre i jorden och blev röd om hornen. På så vis upptäcktes kopparfyndigheten vid Falu gruva.

När den stora träbocken först byggdes stod djuret på planen framför Gruvmuseet. År 2000 fick han en mer upphöjd position med utsikt över riksvägen. Till sommaren hamnar han bakom världsarvshuset.

- Han är efterfrågad av turisterna. De gillar att låta sig fotograferas med bocken. Men det viktigaste är att vi vill en lekyta för barnen och då blir bocken ett lekredskap. Kanske ska det gå att klättra upp i honom också. Han är ju ihålig, säger Lena Myrberg som jobbar för stiftelsen Stora Kopparberget.

För övrigt har man bestämt sig för att skippa "Kopparberget" och börja använda "Falu gruva" mer i marknadsföringen. Det blir tydligare. Skylten som står bredvid bocken ska också plockas ner.

- Folk missleds att åka in där bocken och skylten står, förklarar Lena Myrberg.

Hon hoppas att lekplatsen vid gruvan blir klar till sommaren. Hela området ska också skyltas bättre för besökare, och Berghauptmansgatan ska få belysning. Med hjälp av den nya gångtunneln går gatan numera ända fram till gruvans kant.

Mer läsning

Annons