Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim gör arvet levande

/

Annons

Han har varit världsarvspedagog i 3,5 månad - en del av startsträckan för Joakim Lindblad som vill jobba på lång sikt.

Tjänsten är ny på kommunen kulturförvaltning och består av tre delar. Han är pedagog, arbetsledare för Gruvbäckens kulturcentrum och även samordnare för aktiviteter kring världsarvet. Målgruppen är barn och ungdomar, noll till 16 år gamla.

Just nu handlar det om kungligheter vid gruvan, men han planerar också inför ett sommarläger med tema världsarv, med ett hantverks- och filmläger. Och så vill Joakim ordna ett dokumentärfilmsprojekt på Lugnetgymnasiets mediaprogram till hösten. Nu i maj ska han sätta sig och söka pengar från olika aktörer på riksplanet.

Under 20 år har Joakim Lindblad framgångsrikt frilansat som skådespelare, bland annat känd för rollen i Masjävlar, både på scen och i filmen.

Men med åren försvinner en del av tjusningen med i osäkerheten och många resor. Han vill vara en mycket närvarande pappa för fyraåriga dottern Li-Ming.

- Det gjorde ont i mig att åka från henne. Det är kört att frilansa och vara en bra pappa och skönt att få ett lite mer ordnat liv. Men det här jobbet är ingen nödlösning, det är kul och kan bli hur bra som helst om vi får snurr på det, säger Joakim Lindblad.

- Jag påpekade noga när jag sökte jobbet att jag inte är historiker, även om jag läst teaterhistoria, säger Joakim som pluggat kvällstid och skaffat sig en universitetsexamen i pedagogik, ledarskap och ekonomi.

Om två år vill han ha ett berättarprojekt i full gång, en struktur för hur man skriver och berättar om världsarvet, där både pensionärer och skolgrupper ska vara inblandade.

Han är taggad inför uppgiften att göra världsarvet levande för alla barn och ungdomar i Falun. Utmaningen är att skapa en berättelse som lever, som går från det historiska, fram till dagens verklighet.

Fakta: Skådespelare och regissör

Aktuell: Sedan årsskiftet anställd som världsarvspedagog, vid kommunens kulturförvaltning.

Bakgrund: Född i Eskilstuna, kom till Falun som anställd på Dalateatern 2000-2005. Har frilansat som skådespelare i 20 år, gjort film och tv, jobbat för bland annat Riksteatern, skådespelat och regisserat på Skottes musikteater i Gävle.

Ålder: 46 år

Familj: Hustrun Helena, dottern Li-Ming

Bor: Villa i Stenslund

Fritidsintressen: Gitarrer, familjen

Mer läsning

Annons