Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäler åklagare

/

Annons

Sågmyra hembygdsförening skriver i sin JO-anmälan att myndigheterna i Falun aktivt skyddar brott och de vill därför att JO granskar hanteringen av föreningens anmälningar.

I mitten av 1990-talet fick Sågmyra hembygdsförening den gamla kvarnen i gåva. Ägaren ansåg sig inte ha råd att rusta men byborna gick samman. Renoveringen finns dokumenterad, både i tidningsartiklar och foton. Att kvarnen skänkts till föreningen är också väl känt.

– Tyvärr skänkte han inte marken. Därför kunde vi inte registrera gåvan hos tingsrätten, berättar Kurt Hellberg.

Senare sedan såldes marken kvarnen står på. Då var ägaren dement och försäljningen sköttes av en förvaltare. Den nya ägaren, Hansa Kraft, menade att kvarnen ingick i köpet.

– Drygt två år senare tog sig Hansa Kraft in i kvarnen. De skulle ha det som kontor och satte upp julljussstakar och en egen skylt under vår. Vi tog foton och gjorde en polisanmälan, sedan händer ingenting, fortsätter Kurt Hellberg.

Efter flera påstötningar om svar på polisanmälan fick Kurt Hellberg personlig kontakt med en polisman.

– Hon ringde tillbaka efter en timme och meddelade att de gör inget åt det. Det var ett blixtsnabbt svar, säger Kurt Hellberg.

Föreningen återställde låsen och satte upp bommar, samma sak händer igen. De gör en anmälan till åklagarmyndigheten som lägger ner ärendet.

Mer läsning

Annons