Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag lovade Cathrine att fortsätta kampen"

/
  • Med både ny förening och ny hemsida hoppas Anna-Lena Jansson på att kunna påverka framtida cancerforskningen.
  • Just nu finns mössor till försäljning, men tankar finns även på andra aktiviteter för att kunna samla in pengar till cancerforskningen.

FALUN Ett halvår har passerat.
Nu startas föreningen StellaPower till minne för Cathrine Gårdlund-Tranblom och med ett tydligt framåtblickande syfte.
– Vi vill besegra cancern, säger Anna-Lena Jansson, initiativtagare till föreningen.

Annons

Det har snart gått tre år sedan Cathrine Gårdlund–Tranblom fick beskedet om att hon drabbats av obotlig cancer – kondrosarkom.

Samtidigt väntade hon och maken Stefan parets första barn – verkligheten hade därmed visat sig från sin allra mest brutala sida.

För Dalarnas Tidningar har familjen vid ett flertal tillfällen berättat om sin situation.

Men i somras gick det inte längre – den 30 juli avled Cathrine – 28 år ung.

Under sin sjukdomsperiod och fram till sin död bloggade Cathrine om sin mardrömslika situation, öppet och osminkat, men också om ljuspunkterna – anhöriga, vännerna och familjen.

"Ta vara på ditt liv, du lever bara en gång, och det är inte säkert att det blir så långt som du har tänkt dig... Det är otroligt viktigt att leva här och nu och uppskatta det man har".

Klassiska väggord som många gånger kan upplevas som plattityder.

Men.

Orden är hämtade från Cathrins blogg och beskriver hennes, familjen och vännernas verklighet under Cathrines sista levnadsår.

Samma ord pryder i dag hemsidan stellapower.se – den nystartade föreningen med främsta syfte att besegra cancern och vara en stöttande kraft för alla de som drabbas.

– Cathrine var mer än bara citaten på väggen – hon levde efter dem, berättar vännen Anna-Lena Jansson och initiativtagare till föreningen StellaPower och fortsätter:

– Jag lovade Cathrine att fortsätta kampen.

Den 13 januari höll StellaPower – som bär namnet efter Stefan och Cathrins dotter Stella – sitt första årsmöte.

Tio dagar senare fick man även föreningen godkänd av skatteverket.

Anna-Lena Jansson var nära vän med Cathrine.

Nu är hon ordförande för den nybildade föreningen vars ändamål är att stödja cancerforskningen och då främst inom den cancertyp som kom att ta Cathrine livet – kondrosarkom.

– Det var inte ett beslut som bara togs över en natt och då inte med mest tanke på de praktiska skälen utan det emotionella – skulle man orka med, förklarar hon och fortsätter:

– Och jag ljuger inte när jag säger att jag tänker på Cathrine varje dag – för det gör jag. Det känns fortfarande helt obegripligt att hon är borta.

– Det blir väldigt påtagligt när jag sitter med föreningen och ibland är det tufft. Men det är också det som gör det så viktigt att fortsätta – att hedra Cathrine och alla de som på något sätt drabbas av cancer.

Idén till föreningen föddes efter att Anna-Lena Jansson förra vintern tagit fram mössor med budskapet "Die cancer Die" till försäljning och där allt överskott gick till Stefan & Cathrines fond.

Nu säljs mössorna – fast i föreningsdriven form och där intäkterna oavkortat går in på Cathrines minneskonto

– Svenska lagar och regler gör det väldigt svårt för en privatperson att samla in pengar, så därför blev det också ett steg att fortsätta med en förening istället. För det blev väldigt fin respons för mössorna.

– Vi har en hemsida och en facebooksida. Det finns tankar på att göra fler saker än bara mössor och då är det enklare om man är en förening.

– Vi vill besegra cancern, säger Anna-Lena Jansson.

Mer läsning

Annons