Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskallt dopp

/
  • Ut i skidspåren. Sportlovet är ett bra tillfälle att att pröva skidspåren kring Falun, tycker Tage Gustafsson från föreningen Gruvspårets vänner.
  • Sportlovskorv. Kring grillbrasan vid Lilltorpet flockades korvälskarna.
  • Iskall kille. Tim Borglund, 13, hade inga problem med att ta sig upp ur vaken med hjälp av isdubbar. Nu har han kommit en bit på vägen mot Svenska livräddningssällskapet märke Guldisbjörnen.
  • Modig. Ayla Borglund, 12, tog ett djupt andetag innan hon hoppade i vaken. Ett iskallt dopp som hon inte ångrade efteråt. Personal från räddningstjänsten Dalamitt övervakade.

Annons

Något de inte ångrade efteråt, när de värmde sig med en kopp varm choklad i bastun vid Lilltorpet. Nu har Tim, 13, och Ayla, 12, kommit ett steg närmare Svenska livräddningssällskapts märke Guldisbjörnen.

Där är ett av kraven att man kan ta sig upp ur en isvak med hjälp av dubbar.

Simning och märkestagning är populärt hos båda syskonen.

- Det är väl mest på sommaren då, förstås, konstaterade Ayla inför premiärdoppet i en isvak.

Men varken hon eller Tim tvekade särskilt mycket inför det iskalla vattnet. Båda hade snart isdubbarna framme och drog sig utan problem upp på iskanten igen.

Möjligheten att bada isvak stod på programmet igår, när Falu Naturskola hade sportlovsöppet vid Lilltorpet för första gången.

Personal från räddningtjänsten Dalamitt fanns på plats för att se till att allt gick säkert till. Brandmännen Johan Rune och Magnus Boberg passade på att ge några tips om hur man ska göra om olyckan är framme på riktigt och isen brister:

- Det är viktigt att vända sig om och försöka ta sig upp från samma håll man kom. Sedan ska man sparka upp fötterna till ytan, så att man ligger plant, annars är det svårt att dra sig upp.

Och självklart ska ingen ge sig ut på isen utan säkerhetsutrustning, som isdubbar, och sällskap.

- Kunskap, redskap och sällskap brukar man tala om när det gäller turer på isen, sade Magnus Boberg.

Varje dopp i vaken belönades med applåder från en påpälsad sportlovspublik.

De som av någon anledning inte ville kasta sig i iskallt vatten hade annat att göra vid Lilltorpet. Att kliva ur skidorna eller pulkan och ta en korvpaus vid grillelden var förstås populärt. En del följde med Falu naturskola för att titta på djuren vid Harmsarvets bergsmansgård.

Med vid Lilltorpet fanns också föreningen Gruvspårets Vänner, som visade hur man kör upp skidspår.

Framför allt Risto Baltzar och Esbjörn Werner lägger ner mycket tid nu under vinter på att fixa spår runt Vällan och neråt gruvan.

- Vi har ett fint spår på gruvsidan, mitt emot Ingarvets industriområde, och ett annat spår som går upp vidare upp hit mot sjön, berättade Tage Gustafsson, Gruvspårets vänner, som rekommenderade alla att pröva.

Fotnot: Fler sportlovstips på www.falun.se/sportlov

Mer läsning

Annons