Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Invandrare har svårare att nå gymnasiet"

/
  • Politiker. Ashti Azrafshan vill bli politiker.
  •  Foto: Janne Eriksson

Annons

Om en vecka börjar Ashti Azrafshan på Falu frigymnasium. Men vägen till gymnasiet var knappast enkel.

Hon har kämpat extra med engelskan hela nian för att få godkänt. Hon skrev till dem som sköter antagningen till gymnasiet, men det hjälpte inte.

- Jag ville verkligen komma in på gymnasiet. Till slut skickade jag ett brev till regeringen, berättar hon.

- Jag fick lite råd om hur jag kunde få komma in. De tipsade mig om en Priv-plats. Nu har jag kommit in på gymnasiet och i juli fick jag till slut godkänt i engelska, säger hon.

Priv-plats är en specialplats för personer som inte har godkänt i alla ämnen. Eleven läser med de andra på programmet men måste samtidigt läsa upp de ämnen den inte fått godkänt i för att få gå kvar på gymnasiet.

De senaste åren har ungefär sju procent av Faluns ungdomar som söker gymnasiet inte fullständiga betyg. Många av dem är invandrare, berättar Ashti.

- Vi har det svårare. Många svenska ungdomar får hjälp hemma. Våra föräldrar kan inte till exempel engelska och har svårt att hjälpa oss med läxorna.

Ashti vill inte kalla det för orättvist, men hon tycker att svenskar har betydligt enklare för att få godkänt i alla ämnen och komma in på gymnasiet än invandrare.

- Jag fick sitta ensam hemma med engelskan varenda dag. Men samtidigt är det ju mitt ansvar att komma in på gymnasiet, säger hon.

Ashti Azrafshan tycker att elever borde få hjälp mycket tidigare än nu för att få godkänt i alla ämnen och komma in på gymnasiet.

- Det finns knappt några speciallärare alls. Många elever får inte den hjälp de behöver. Ofta märker lärarna i nian att eleverna behöver hjälp och då är det för sent. Då är det för mycket att ta igen att eleverna inte orkar. Då har de redan gett upp.

När Ashti blir stor vill hon bli politiker. Hon tänker välja kurser i statsvetenskap på gymnasiet. Att gå på högskolan är en självklarhet.

- Jag vill förändra saker. Man måste ge mer pengar till skolan så att lärarna kan hjälpa de elever som behöver hjälp. Tar man hit invandrare måste man hjälpa dem hela vägen.

Mer läsning

Annons