Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte tomt på tomtar

/
  • My Larsson med en bråkdel av alla tomtar. Från den 23 december till över jul är allmänheten välkommen att beskåda samlingen.
  • My Larsson har tatuerat in tomten på skulderbladet.

Efter 15 års samlade finns inget slut i sikte för den 700 man starka tomtesamlingen.
– En tomte ska ha ett riktigt ansikte annars vill jag inte ha den, säger My Larsson.

Annons

Redan på gården möts gäster av tomtar i fönster och tomtar som leker i snön. Dagen före julafton kommer de vara överallt inomhus ända fram till den tjugondedagen Knut. Exakt hur många tomtar det finns är oklart men enligt Mys beräkningar är det 8,9 tomtar per kvadratmeter inne i huset.

– Jag måste fotografera varenda tomte för annars tror inte försäkringsbolaget på mig, säger My Larsson.

Den första tomten i samlingen köpte My Larsson 1997 efter att hon hade flyttat ifrån sina föräldrar. Ett år senare var 100 stycken. Hon kan inte säga vad som driver henne men sedan dess har hon fortsatt köpa tomtar. Hon köper dem året runt men när det är jul köper hon flest då utbudet också är som störst.

– Tradera, loppis, auktioner och i vanliga affärer. Det viktiga är att de har ett riktigt ansikte, inget med bara skägg och luva, säger My Larsson.

Det går trender i tomtarna berättar My Larsson. För några år sedan var det tomtar i spån som var senaste mode och dyrast. Nu är det tyska tomtar från 1950-talet som kostar mest och My förvarar dem i en glasmonter. När det inte är tomtesäsong förvarar hon sin samling glasfåglar där. Tomtarna har ett eget förråd i källaren och för att My Larsson ska kunna flytta upp alla på en dag är de nerpackade i en låda för varje rum.

Mer läsning

Annons