Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandyn vändpunkt för Abdi

/
  • Arkivbild
  • Ett varv till. Elitspelare från IBK Falun jagar på Abdi och de andra. Fem elitspelare sover, äter och hänger med ungdomarna hela lägerveckan.
  • Bollen är rund. Abdi släpper in några bollar under uppvärmningen. Han bor på Lugnet i en knapp vecka med innebandyspelare från hela Sverige.
  • Paus. Att stå i mål är svårt men det går bra, tycker Abdi Addo, veckans artist på Rookie Camp.

Annons

Slagskotten viner kring buren. Abdi Addo går ner på knä, slänger ut en arm och tar ett stenhårt skott rakt i hjälmen.

- Bra Abdi! Gå ner Abdi! Gå ut! ropar kompisarna på läktaren.

Abdi är egentligen högerytter, men i dag är målvakten Robin Schultz sjuk så han har hoppat in i mål. Robin går fram till sargen och instruerar Abdi mellan passen.

- Jag känner honom inte sen innan, men jag tycker han är jävligt schysst. Snäll. Han gör ett bra jobb. Det är första gången han står i mål tror jag, säger Robin Schultz.

Efter förtiofem minuters träning glittrar svettdropparna i Abdi Addos panna.

- Innebandy är den bästa sport jag har provat på i mitt liv, säger han. Innan jag började var var det ganska tråkigt. Jag var bara hemma och tog det lugnt. Tittade på TV och satt framför datorn.

Det var ett år sedan. Sedan dess har han blivit tjugo kilo lättare.

Abdi har sett fram emot Rookie Camp hela våren, lägret som lockar innebandyspelare från hela landet. Av hundar ungdomar utses en till veckans artist.

- Vi valde Abdi för att han har utmärkt sig, säger Robert Schultz, klubbdirektör för IBK Falun och lägerledare. Han har alltid ett leende, hur jobbigt det än är. Han får de andra att skratta.

Abdi kom till Sverige som sjuåring från krigshärjade Somalia. Familjen flyttade till Tjärna ängar i Borlänge, men där hade Abdi svårt att hänga med i skolan. För två år sedan började han i Dormsjöskolan, en friskola i Garpenberg med små klasser och individanpassad pedagogik. Han bor där under veckorna och tycker att studierna går framåt.

- Ganska mycket har blivit bättre. Det är där jag har gått ner i vikt och börjat sporta. Vi har egen hall där vi spelar innebandy.

Han lyser upp när hans lag, Långshyttans IBK, kommer på tal. De kom trea i serien, ett resultat som Abdi inte är nöjd med.

- Vi skulle gärna ha velat vinna. I framtiden vill jag få laget till division ett. Och sen ska jag satsa på att spela i landslaget.

Fakta: Snabba fakta

Namn: Abdi Addo.

Ålder: 15 år.

Vikt: 71 kilo.

Familj: Mamma, pappa och sex syskon.

Position: Högerforward.

Lag: Långshyttans IBK.

Bor: Borlänge och Garpenberg.

Mer läsning

Annons