Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger Margareta Eriksson

Inger Margareta Eriksson (f Ohlsson) föddes 1932 i Ramsta, Uppland. Hon gick i flickskola inne i Uppsala och eftersom resorna till gården Gödåker i Tensta var långa så bodde hon kvar hos sin mormor.

Annons

Lärarseminariet läste hon i Falun där hon också träffade sin blivande man (Bygg-)Olle Eriksson. Hon arbetade som lärare i ungefär 10 år och hade barnflickor när barnen Örjan och Johan var små. När familjen insåg att sonen Johans förlossningsskada gett honom ett psykiskt funktionshinder och autism så bestämde hon sig för att vara hemma med barnen. Dottern Mari föddes. Sedan dess har Inger supportat Olle i hans olika entreprenörsföretag med bokföring, telefonpassning och alltid hembakat fika. På senare år också som personalansvarig i köket i Svärdsjöliften.

Hon älskade att baka och att skörda bär och frukt. När hon bakade stängde hon in sig i köket en hel dag och producerade ett bakbord med vetelängder och småbullar, dessutom nio sockerkakor, tre chokladtårtor, någon sorts småkakor och skorplängder som hon sedan torkade i ugn. Vi barn var portförbjudna, men bjöds på ett varsitt tefat sockerkakssmet ute i hallen, där vi satt och åt smeten med sked.

Inger lagade extra mycket pannkakor på torsdagarna för då brukade framlidne grävmaskinisten Harry komma förbi. Hans fru gjorde aldrig pannkaka och det var Harrys favoritmat. Sedan satt Olle och han och pratade ibland in på småtimmarna på natten.

Inger var engagerad i sina elever i skolan på samma sätt älskade hon alla sina anställda och skidåkarbarn i skidbacken. Hon sålde billiga kolor och tuggummin för att barnen skulle lära sig att räkna. De anställda samlades varje morgon innan dagens arbete till gröt- och äggfrukost och skidbarnen fick hjälp att ringa hem eller tröst när de gjort sig illa.

Inger var aktiv i flera föreningar. Hon var aktiv bilkårist, inom bondeförbundets ungdomsorganisation, hon jobbade för Lions och FUB. Jag minns att det levererades 200 lussekatter och 200 knäck vardera till julmässorna på Lions och FUB. Vi barn satt och krullade paketsnören på plastpåsarna. Hon ledde dansen kring granen många år på Hedenborg i Svärdsjö och på Folkets hus i Falun iklädd sin folkdräkt från Hanebo socken, Hälsingland.

Inger skötte om hönshuset med platsförsäljning av ägg och tog beställningar av fasta kunder som Olle sedan levererade ägg till. Sommargästerna uppskattade att det alltid var öppet, Äggen var förpackade kilovis och betalningen lades på köksbordet. Grannarna gick "äggrundan", en lagom lång promenad där de också passade på att köpa sina ägg.

Inger har under sitt liv funnits till för alla andra. Under sin sjukdom har hon ofta inte velat vara till besvär, men i nästa stund sagt "ni är fantastiska" till vårdpersonal och hemtjänst.

Olle och Barnen

Mer läsning

Annons