Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skrivkramp på Aspeboda skola

/
  • Lydia Elsander, Sara Johansson, Elvira Erlands och Åse Sikström-Kringstad hejade glatt på sina kamrater under årets novellfest.
  • Oscar Sehlin och Filip Stål (mitten) hade författat de vinnande novellerna i klass fyra. Anna Sjöberg (vänster) läste upp historierna för festdeltagarna. Till höger ses Anna Olsson.
  • De nominerade i klass sex väntar spänt på att få höra vinnarnas namn ropas upp.
  • Vinnarna i sexan var Bea Främst och Kerstin Fagerberg. I mitten Anna Olsson.
  • Felicia Lindgart fick pris för sin berättelse
  • Filip Stål (mitten) var en av måndagens novellpristagare.
  • Gabriel Aspelin och Jesper Nillius i femman tyckte att det svåraste var att komma på vad historien skulle handla om, men sa att det underlättat med ett tema.
  • Maria Sterner läste upp Felicia Lindgarts novell.
  • De nominerade i klass fyra väntar på att höra vinnaren ropas ut.

På Aspeboda skola råder ingen skrivkramp. Under hösten har samtliga 46 elever författat varsin berättelse, vilket firades på måndagens fina novellfest. Svensklärare Anna Olsson var stolt över de unga skribenterna:
– Ni har skrivit fantastiska noveller allihop!

Annons

I måndags var det dags för årets novellfest i idrottshallen på Aspeboda skola. Novellfesten är en relativt ny tradition på skolan, som avslutar hösten då eleverna arbetat med novellskrivande. Samtliga 46 elever på mellanstadiet skrev varsin berättelse på temat "ärlighet". Lärarna som bedömde novellerna tittade bland annat på hur huvudpersonen beskrivs i novellen, hur handlingen inleds, att någon viktig händelse eller konflikt uppdagas och att historien "knyts ihop" i slutet. Beroende på årskurs så skrev eleverna mellan 50 och 100 meningar var.

– Vi har gjort bedömningarna utifrån varje barns egna förutsättningar. Det är framför allt viktigt att man får ihop historien, att den har en början och ett slut, och att man följer enkla skrivregler, säger Anna Olsson, svensklärare.

Alla lärarna har nu läst alla noveller och gemensamt valt ut fem-sex elever ur varje årskurs som blivit nominerade till novellpriset. Sedan koras två vinnare i varje klass. Anna Olsson säger att barnen varit ivriga att få börja skriva sina historier.

– En del av barnen kommer redan i början av året och frågar vilket tema det blir.

På måndagen när vinnarna skulle avslöjas var det stor fest på skolan. Alla barnen hade samlats i idrottshallen för att fira, mingla och dansa wienervals. Jesper Nillius och Gabriel Aspelin i femman verkade ha uppskattat novelluppgiften:

– Det svåra är att komma på vad man ska skriva om, säger Gabriel Aspelin.

– Men det är bra att veta att man ska skriva om ärlighet, tycker Jesper Nillius.

När vinnarna utnämndes visade det sig att Gabriel Aspelin fick pris för sin berättelse Något smäller, där några pojkar får be om ursäkt för sina busiga upptåg. Även Felicia Lindgart fick pris i årskurs fem för Det är bäst att vara ärlig. I fyran prisades Oscar Sehlin för Bollen och Filip Stål för Grottan, medan sjätteklassarnas vinnare var Bea Främst med Lilla monstret och jag samt Kerstin Fagerberg med Flickan.

Det hade dock inte varit lätt för lärarna att välja ut vinnarbidragen.

– Alla har kämpat hårt och lagt ner mycket energi på sina noveller, konstaterar en stolt Anna Olsson.

Mer läsning

Annons