Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I bland räcker samhället inte till"

/
  • Ny lag ger eleverna bättre skydd. Men än har den inte hjälpt Elin. Tina Jensen arbetar med mobbingfrågor i skolan. – Vi kan bara arbeta med det som sker i, eller till och från skolan. När mobbing sker på fritiden blir det en sak för polisen eller socialen.

Annons

Sedan 1 april 2006 har barn och elever fått ett starkare skydd mot kränkningar i skolan i och med att den nya barn- och elevskyddslagen trädde i kraft. Samtidigt fick eleverna ett eget juridiskt ombud dit man kan vända sig för att få hjälp att få sin sak prövad.

- En stor skillnad är att man idag kräver att skolan ska arbeta preventivt mot mobbning i stället för som förut gå in med åtgärder när mobbningen redan uppstått, säger Tina Jensen, genuspedagog som arbetat mot mobbning under flera år i Falu kommun.

Den nya lagen säger också att varje skola förutom en plan om likabehandling av alla elever ska ha ett team som jobbar aktivt med att lösa mobbningsfall.

- Vi arbetar utifrån Falumodellen som bygger på samtal med de som mobbar och där vi också tar in föräldrarna. Ofta kan man komma ganska långt den här vägen, jag har aldrig under mina år träffat en genuint elak mobbare. Det här är vanliga elever som hamnar i situationer där de handlar fel.

Skolan kan bara arbeta med det som sker i, eller till och från skolan. När mobbing sker på fritiden blir det en sak för polisen eller socialen.

- Vi har fått ta emot fler anmälningar om kränkningar via nätet än tidigare, säger Sven-Åke Petters, kommissarie vid polisen i Falun.

- Om vi utreder fallet och finner att den kränkande personen är under 15 år blir det ett fall för socialtjänsten. Min känsla är att det viktigaste arbetet sker i hemmen och i skolan där man har en möjlighet att påverka ungas attityder, de måste få höra att det här inte är ett accepterat beteende.

Mer läsning

Annons