Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyttor kan bli byggnadsminne

/
  • Vid Faluån. I Silverhyttan finns ugnar kvar där guld och silver smältes. Den uppfördes 1884 och skulle kunna bli ett besöksmål, helt byggd av kopparslagg.
  • Tegel och slagg. Pampiga är de, men lite anonyma på industriområdet mellan ån och Hanröleden. Vitriolverket ligger till vänster. Den lutande skorstenen tillhörde Extraktionsverket. Till höger ligger Kopparverket, som också kallas Zinkhyttan.

Annons

Det är Stiftelsen Stora Kopparberget som äger byggnaderna och som nu ansöker hos länsstyrelsen om att de kulturskyddas. De byggdes under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal.

- De representerar övergången från gruvdrift som bedrevs av bergsmän till industrialismen, berättar Olle Lind på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Vitriolverket är byggnaden som ligger närmast Södra Mariegatan. Intill finns en lutande skorsten som har jämförts med tornet i Pisa. Nästa byggnad från gatan räknat är Kopparverket som också kallas Zinkhyttan. Längre bort, alldeles vid ån, ligger Silverhyttan som är byggd helt i kopparslagg, en metod som utvecklades i Falun under mitten av 1800-talet.

De två förstnämnda verken är byggda i en blandning av kopparslagg och tegel.

Stiftelsen Kopparberget har just kommit in med sin ansökan. Den ska nu på en frågerunda till bland annat Riksantikvarieämbetet och Falu kommun. Det kan ta omkring ett år innan det är dags för beslut om byggnadsminnesförklaring.

Mer läsning

Annons