Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hosjöskolan förlorar 18 elever till Mosaik

Annons

För en tid sedan blev det klart att friskolan Mosaik öppnar till hösten i Falun. Via ett mail från skolkontoret fick rektorerna på Hosjöskolan veta att 18 av deras 371 elever valt att byta skola. I januari lades budgeten som skolledningen planerat utifrån. Nu dras en och en kvarts lärartjänst in till hösten som en följd av elevbortfallet.

- Det innebär en hel klass i antal elever. Men de elever som slutar är spridda över alla årskurser från förskolan till sexan, vilket innebär att hela skolan drabbas och vi tvingas slå ihop klasser, säger Marie Ahlholm Harefors som önskar att det vore möjligt med större framförhållning.

- Vi konkurrerar med friskolorna men det sker inte på samma villkor. Ändrar sig de här eleverna är vi tvungna att erbjuda dem platser dagen efter de slutar på friskolan, då får vi börja om från början igen med planeringen. Friskolorna behöver aldrig brottas med de här problemen, de styr själva över hur många elever de vill och kan ta emot, säger Marie Ahlholm Harefors som poängterar att hon är för att friskolor etablerar sig i kommunen.

- Jag tycker att det är bra att man har möjlighet att välja och det gör kanske att vi tvingas bli ännu bättre för att locka till oss elever. Men jag tror inte att föräldrarna till de barn som slutar hos oss är missnöjda, det handlar mer om att de väljer Mosaik för att de delar den kristna grundsyn som är en av Mosaiks profilområden.

- Som jag förstått är de flesta elever som väljer att byta skola med i samma församling som företrädarna för Mosaik, säger Ahlholm Harefors.

- Jag vill att vi ska vara en skola för alla, kristna, muslimer, mörka och ljusa. Det ger en levande skola som speglar samhället.

Fakta:

Mer läsning

Annons