Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon skrev dikt till Tranströmer

/

Antologin 181 Dikter till Tranströmer är en hyllning till den nyblivne Nobelpristagaren i litteratur.
En av dikterna i boken är skriven av Stina Luthman i Grycksbo.
– Det känns som en revansch. Jag har dyslexi och kände mig alltid dum när det var rättstavning i skolan, säger hon.

Annons

Sedan några år tillbaka skriver Stina Luthman dikter som hon publicerar på Poeten.se, en webbsida som fungerar som mötesplats för människor som skriver.

En dag kom det en förfrågan. Folk uppmanades skicka in en dikt som skulle vara en hyllning till Tomas Tranströmer.

– Det är ingen idé att jag skriver tänkte jag först. Men sista dagarna innan den skulle vara inne så tänkte jag att jag skriver något, säger Stina Luthman.

Det blev en dikt som heter Min barndomsstig. Bland drygt 1 000 bidrag valde förlaget ut 181 dikter och en av dem var Stina Luthmans.

– Jag tycker om Tomas Tranströmers dikter, han skriver så att man förstår. Jag skriver väl i hans anda. Jag skriver som jag tänker.

Hon har skrivit dikter länge men det var först för några år sedan hon lät andra ta del av dem. Det är lätt att förstå med tanke på att hon har dyslexi och dåliga erfarenheter från skoltiden som barn.

– Jag hoppar över vissa ord och skrev alltid e baklänges. Jag minns de där e:na och någon hjälp fick jag aldrig. Jag har alltid läst böcker hur lång tid det än tagit.

Stina Luthman har tidigare gett ut antologierna Från mörker till Ljus samt Drömmar och sanningar, med bilder som hon tagit själv.

– Första dikten i båda böckerna handlar om min ordblindhet, säger hon.

Mer läsning

Annons