Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon hjälper hemlösa i Australien

/
  •  Foto: Mikael Forslund
  • Empatisk problemlösare. Falutjejen Anna Hedberg bor numera i Sydney där hon jobbar med att ge hemlösa en bättre tillvaro. – Vi hjälper dem att få kontakt med service enheter där de bland annat kan få mat och sovplats, säger hon.  Foto: Mikael Forslund

Annons

Anna Hedberg bjuder på saft i trädgården hemma hos föräldrarna i Falun. Hon flög från Australien kvällen innan och ser oförskämt fräsch ut för att vara nyvaken och jetlaggad. Kanske beror det på att hon har tre veckors semester framför sig. Den sommardåsiga gatan i Elsborg ligger öde. Lugnet är lite ovant för någon som kommer direkt från Sydney.

- Men det är skönt att vara hemma, säger hon.

För två år sedan kände Anna att det var dags för en förändring. Hon satte sig på planet till Australien med pengar för en månad i fickan. Tanken var att ta en paus från jobbet som socionom. Men redan efter ett halvår med ströjobb i Australien var hon redo för något mer utmanande.

Anna fick arbete på Mission Australia, en förening som hjälper hemlösa på Sydneys gator att få mat, sjukvård och någonstans att sova.

- Vår uppgift är att hjälpa hemlösa att kontakta service enheter där de kan få hjälp. Ofta är det inte så givet vart man kan vända sig. Vi presenterar oss, frågar hur personen mår och om han eller hon behöver något. I början trodde jag att de skulle vara otrevliga, men de blir mest tacksamma.

Anna Hedberg utstrålar engagemang när hon berättar om sitt liv i Sydney. Viljan att förbättra blandas med frustration när det inte går att hjälpa. Av alla människor hon möter berör de psykiskt sjuka mest.

- Psykiskt sjuka är den svagaste gruppen i samhället, och också den grupp som drabbas hårdast. Alla människor har i viss mån ett val, sedan kan man ha olika förutsättningar. Psykiskt sjuka har inte det valet, säger hon.

Dagligen möter hon människor som har någon form av beroende eller sjukdom. Att bli hemlös är en längre process, inte något som händer över en natt, menar Anna Hedberg. En insikt som hon fått under sin tid i Australien är att hemlösa är precis som du och jag.

- Det är så lätt att gå förbi och tänka att det där händer bara någon annan. Många hemlösa har utbildning och levde bra liv innan något gick fel. När jag arbetar känner jag mig lyckligt lottad. Bara en sådan sak som att kunna ta en kaffe med vänner, säger hon.

Eftersom Annas team är först på plats får hon ofta axla rollen som både psykolog och krisgrupp. Ibland är någon akut sjuk. Då får de ringa efter ambulans. Frågan är oundviklig; går det att koppla bort jobbet?

- Visst är det svårt. Just nu går tankarna till en man jag har arbetat med i åtta veckor. Jag köpte ett par nya joggingskor åt honom och han blev överlycklig. Bara en liten sak kan ge så mycket glädje. Det ger mig drivkraften att fortsätta.

Även om jobbet är krävande gillar Anna friheten det ger. Ett nio till fem jobb på kontor lockar inte alls. För tillfället bor hon med två kompisar i en lägenhet vid havet i Sydney. En stad som hon älskar.

- Jag har en bra balans mellan jobb och privatliv där. Pappa frågade mig vad det finns för tevekanaler i Sydney. Jag kunde inte svara, det visar rätt tydligt hur mycket det finns att göra.

Vilka egenskaper krävs för att klara av ditt jobb?

- För det första tror jag att det är viktigt att bemöta människor med respekt, empati och värdighet. Jobbet är speciellt på så vis att vi går ut i deras miljö och man måste ha förmågan att anpassa sig. Man måste kunna möta deras berättelser och förstå vad de behöver. Helt enkelt klara av problemlösning under stress, säger hon.

Troligtvis har Anna Hedberg precis beskrivit sig själv.

Mer läsning

Annons