Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i pengakris

/

Annons

Enligt högskolans ledning ligger svikande studentunderlag och ökande personalkostnader bakom de dystra siffrorna. Den senaste prognosen pekar på att årets underskott blir 7,5 miljoner kronor.

- Problemet är att vi haft underskott i tre år. Myndighetskapitalet kommer att vara förbrukat vid årsskiftet. Vi har levt på det ackumulerade överskottet från förr, men nu går det inte längre, säger Mikael Eriksson.

Trenden generellt är att färre söker till högskolan, och flera högskolor i landet dras just nu med ekonomiska problem eftersom de statliga anslagen bygger på hur många studenter de har - och hur många poäng dessa studenter tar.

Till höstterminen har tio procent färre än förra året sökt kurser vid Högskolan Dalarna. Det är ändå inte förrän studenterna väl sitter i skolbänken och presterar som man vet hur ekonomin artar sig för resten av året. Men det ser inte ljust ut.

2008 kommer de statliga anslagen preliminärt att öka med mindre än en procent. Samtidigt kommer Högskolan Dalarna att ha lönekostnadsökningar på fyra procent. Två tredjedelar av kostnaderna är lönekostnader.

- Vi måste minska personalstyrkan. Jag törs inte säga hur mycket, och jag kan inte nämna några områden. Men vi bör ha en bild av det i början av september, säger Mikael Eriksson.

Från finansdepartementets sida kommer krav på att verksamheten ska bedrivas mer kostnadseffektivt. Högskolan måste minska kostnaderna med 25-30 miljoner de närmaste åren.

Kan man fortsätta ha campus både i Borlänge och Falun?

- Man måste titta på det i det här läget, det kostar att ha på två ställen. Det handlar om betydande belopp att ha två bibliotek, två vaktmästerier. Lokalerna skulle kunna effektiviseras, säger Mikael Eriksson.

Rektor Agneta Stark har fått i uppdrag att till nästa styrelsemöte, som hålls i september, komma med en plan på vilka åtgärder som ska vidtas.

Mer läsning

Annons