Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälten belönades

/
  • Hjälten Viveca Hult tyckte att det var nervöst att bli uppmärksammad.

FALUN Med ett hundkoppel lyckades Viveca Hult hjälpa mannen hålla sig ovanför ytan till räddningstjänsten kom.
I dag belönades Viveca av räddningstjänsten för rådigt ingripande.

Annons

– Vivekas ingripande var direkt avgörande för den lyckliga utgången, säger Mats Hedlund, räddningschef, som bjöd på tårta, delade ut diplom, blommor och en prischeck till Viveca Hult för hennes rådiga ingripande den 13 mars när hon räddade en man från att drunkna i Stensjön.

Hjältinnan, som var lugnet själv då vid incidenten när hon räddade en fiskare från att drunkna säger:

– Det känns väldigt nervöst att bli uppmärksammad så här, men naturligtvis är det kul.

Händelsen inträffade på Stensjön. Viveka hade åkt dit för att se om isen gått så att hon kunde fiska. Samtidigt släppte hon sina två hundar lösa.

– Plötsligt hörde jag något som lät som kanadagäss, sedan såg jag att det var en fiskare som gått genom isen på andra sidan sjön.

Viveca kopplade hundarna, tog in dem i bilen och började köra till andra sidan samtidigt som hon ringde 112.

Väl där gick hon i mannens fotspår cirka 50 meter ut på sjön där han låg i vattnet och inte kunde ta sig upp. Hon slängde åt honom ena änden av kopplet men orkade inte dra upp honom så hon höll i i väntan på räddningstjänsten.

– Han var i chock. Det jobbigaste var när han sade att han inte orkar hålla i längre, säger Viveca, som lugnade honom och uppmanade honom att kämpa på.

Efter cirka 20 minuter anlände räddningstjänstens Per Björklund och två dykare.

– Vi brukar inte köra med sirenerna på. Men när vi var cirka tre kilometer från sjön sade vi att vi slår på sirenerna så att de hör att vi är på väg. Vi hoppades att ljudet från sirenerna skulle ge lite extra hopp och kraft till de som kämpade ute på isen, säger Per Björklund.

Mannen, som inte hade isdubbar med sig, hade suttit still och pimplat på samma ställe i drygt en timme. När han sedan flyttade sig några meter brast isen, som var mycket spröd.

– När vi skulle dra upp honom och han satte handen mot iskanten som stöd brast isen, säger Per Björklund.

Vid händelser som denna blir det ett stort pådrag från räddningstjänstens sida. Tre brandbilar, räddningsdykare och två ambulanser var slutligen på plats vid olycksplatsen.

– Vi vet ju aldrig hur det ser ut på platsen dit vi ska. Det var en skön känsla att se två huvuden ovanför isen kan jag säga och inte bara ett som tittar ner i en vak, säger Björklund.

Mannen som gick genom isen blev chockad och kraftigt nedkyld efter att ha legat i vattnet i drygt tjugo minuter. Han klarade sig undan med halsont och en lite hes röst.

– Man måste ha isdubbar med sig när man går ut på isen, säger Mats Hedlund.

Annons