Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk vandring för barn

/

Annons

I kyrkan står det sex stycken bibliska scener uppbyggda -korta ögonblick tagna ur historien. Figurer av bland annat Jesus och hans mor Maria står uppställda i berättande miljöer. Bibelfigurerna är skapade av Lotta Sundström, diakon i Grycksbo församling. Hon berättar att idén med figurerna ursprungligen kommer från Schweiz. Där började nunnor på ett kloster att göra julkrubbor för att påminnas om varför vi faktiskt firar jul.

- Varje figur tar ungefär tio timmar att göra färdig. Ju fler detaljer desto mer tid tar det naturligtvis, säger Lotta Sundström.

Påskvandringen återkommer varje år och riktar sig till de lite yngre barnen, från fem års ålder och upp till årskurs fyra. Barnen får aktivt delta i historien och ställer mycket frågor under vandringen.

- Vi försöker plocka fram det i historien som barnen känner igen och kan relatera till. Vi har till exempel mycket djur i miljöerna. Vi försöker också bygga berättelsen mycket på känslor. Barnen blir berörda och förstår hur ont det gjorde för Jesus att bli uppspikad på korset, säger Lotta Sundström.

Påsken är kyrkans största högtid men hamnar ofta i skymundan för allt annat som hör påsken till.

- Vi vill att barnen ska komma ihåg att påsk inte bara handlar om påskägg och godis. Det är viktigt att veta varför vi faktiskt firar påsk, säger Lotta Sundström.

Mer läsning

Annons