Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helén Lott stämmer Falu kommun

/
  • Den tidigare förvaltningschefen Helén Lott hänvisar bland annat till LAS, lagen om anställningsskydd, eftersom hon hävdar att arbetsgivaren (Falu kommun) känt till omständigheter som de grundat hennes avsked på.

Nu kommer nästa utspel i Peab-affären i Falun. Tidigare chefen vid trafik- och fritidsförvaltningen, Helén Lott, går till tingsrätten och stämmer kommunen – för att ogiltigförklara sitt avskedande. Dessutom yrkar Lott på skadestånd och att tingsrätten gör ett så kallat interimistiskt beslut om att anställningen ska bestå tills dess tvisten slutgiltigt är avgjord.

Annons

I stämningsansökan, som inlämnats av advokat Anders Leijon och jur kand Olov Jansson vid advokatfirman Lindahl, anmärker man på att Falu kommun skött förvaltningschefens avsked "exempellöst dåligt". En process man menar att kommunen till stor del valt att driva via media. Bakgrunden till det antas vara att kommunen velat göra Helén Lott till syndabock för att skydda sig själva.

Grunderna, som kommunen anför som grund till avskedandet, är bland annat förlängningen av Peab-avtalet, konferensen på Högbo bruk och flera ospecificerade bjudresor.

I stämningen hänvisar Lott och hennes advokat dock till Lagen om anställningsskydd och att en arbetsgivare inte får grunda ett avsked på omständigheter som arbetsgivaren känt till i mer än två månader. Något som man menar att Falu kommun gjort.

Avtalet med Peab skrevs under i december 2010 och enligt Helén Lott bör kommunen ha känt till, eller borde känt till det, senast våren 2011. Någon reaktion ska dock inte ha kommit förrän Falu Kuriren skrev om saken i slutet av juli.

Man hänvisar också till att de resor som gjorts har varit kända av företrädare för Falu kommun. Bland annat en resa till Danmark där, till exempel, nuvarande kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) och tidigare ordförande i trafik- och fritidsnämnden Lars-Erik Måg (FP) bjöds in att delta.

Helén Lott yrkar nu på att tingsrätten förklarar avskedandet ogiltigt. Att Falu kommun betalar ekonomiskt skadestånd motsvarande utebliven lön från det avskedandet trädde i kraft fram tills dess att förhandlingen är avgjord.

Att kommunen betalar ett allmänt skadestånd om 180 000 kronor.

Om tingsrätten finner att det inte förelegat saklig grund för avsked, men väl för uppsägning, yrkar Helen Lott på samma skadestånd vad gäller utebliven lön, men att det allmänna skadeståndet ska uppgå till 100 000 kronor.

Mer läsning

Annons