Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar Faluadvokats ersättningsanspråk

Justitiekanslern (JK) vill att Högsta domstolen (HD) prövar Faluadvokaten Per Borgblads begärda ersättning - nära 8 000 kronor - för ett mål där han var offentlig försvarare.

Annons

Tingsrätten avslog Borgblads begäran om ersättning för bland annat tidsspillan och utlägg.

Hovrätten gav dock honom senare viss ersättning för de begärda posterna.

Men målet överklagades och nu vill alltså JK att Högsta domstolen prövar ärendet, eftersom praxis inte är enhetlig när det gäller ersättningen till en advokat, som bor "långt bort" från domstolsorten.

Det blir första gången som HD prövar ett sådant mål.

I Borgblads fall försvarade han en klient, bosatt i Grängesberg, vid ett mål i Örebro tingsrätt - som ligger cirka 18 mil från Falun.

Enligt ett riktmärke gäller ersättning för så kallad långväga försvarare när avståndet är 5-10 mil (tätbebyggda områden) och 20 mil (mindre tätbebyggda områden) mellan domstolen och där advokaten har sin verksamhet.

Men nu vill Justitiekanslern att HD prövar vad som gäller och att frågan löses och att den får ett svar som kan leda till en enhetlig rättstillämpning.

JK menar att rationella argument kan anföras till stöd för flera tolkningar.

Och JK hävdar att det kan finnas utrymme att hantera problemet genom att bestämma en schabloniserad ersättning.

JK yrkar på att HD ska fastställa tingsrättens ersättningsbeslut till Borgblad. Alternativet är att ersättningen bestäms till ett lägre belopp än vad hovrätten beslutat.

Mer läsning

Annons