Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härlig skidfest på lugnet

/
  • Show. Armens Vingar bjöd på helikoptershow både på lördagen och söndagen.
  • Populär maskot. Hanna Jansson, Jennifer Dolleris och Hanne Ahlberg kramar om spelens maskot Bubo.
  • TV-team. Sef Meens-Eriksson och Mattias Göthberg från Orsaskolan filmar publikbilder till storbildsskärmarna.
  • Skidstjärnor. Toini Gustafsson Rönnlund och Torgny Mogren följer tävlingarna från åskådarplats.
  • Pokal. Jan-Erik Bengtshed och Maj-Britt Wickberg visar upp pokalen som strax ska delas ut till vinnarna i damernas nationskupp.
  • Folkfest. Flaggorna vajade i vinden på Lugnet i helgen.
  • Trötta och hungriga. David Olsson, Johan Kärner och Niklas Persson från Falu IF har varit föråkare och tar igen sig med lunch i tältet.
  • Vingarna. Håkan Lundqvist, Jonas Tjärnström, Lars-Åke Nilsson och Stefan Borg har deltagit i två helikopteruppvsningar under helgen.
  • Barnpassning. Lina och David Tegmark målar med vattenfärg på dukar som står uppställda i solen. De har också hunnit med att fika och spela fotboll.

Annons

Nedanför Lugnets hoppbacke står en skylt med texten barnpassning. Här får barnen leka och fika när föräldrarna ser på tävlingarna.

- Det var bara ett barn här i lördags men i dag (söndag) satte vi upp fler skyltar och ropade upp det i högtalarna så det har kommit ganska många, berättar funktionären Mats Tegmark. Längre upp mot skidstadion har publiken strömmat till för att titta på damernas stafett. Två skidstjärnor som följer tävlingarna är Torgny Mogren och Toini Gustafsson Rönnlund.

- Det har varit bra och spännande tävlingar så här långt, säger Torgny Mogren.

Hur känns det att stå bredvid och titta på?

- Bra. Det skulle göra för ont i kroppen att åka. Jag skulle nog komma upp för mördarbacken men det skulle inte gå särskilt fort.

Bland publiken och på läktarna finns fyra tv-kameror som kablar ut bilder till storbildsskärmarna. Filmandet sköts av högstadieelever från Orsaskolan. Sef Meens-Eriksson pratar i en walkie talkie och får direktiv om vad som ska filmas samtidigt som Mattias Göthberg sköter kameran.

- Vi är ett gäng som sänder TV Grönklitt på skolan varje fredag så vi kan tekniken även om det här är lite större kameror än vi är vana vid, säger Mattias Göthberg.

Eleverna får också hjälpa bildproducenten med mixning. En del av materialet kommer att användas till en dokumentärfilm.

- Det är en film som arrangörerna ska använda till reklam och i utbildning av andra arrangörer, säger läraren Henrik Göthberg.

Senare på söndagskvällen har publiken lämnat stadion och tre stora hjullastare arbetar med att flytta snön. På lördags hålls VM i snöskoter och innan dess måste banan byggas och provköras.

- Vi bygger flera stora gupp och många gropar. Banan kommer att förändras successivt under dagen och kommer att bli väldigt stöddig, lovar Mats Stenman på arrangörsklubben Linghed Snowcross.

Banan beräknas vara klar på onsdag kväll. Då har tio personer arbetat i skift dygnet runt med att bygga den.

Mer läsning

Annons