Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag i skolan

/
  • Elevskyddsombud Klara Pettersson och elevrådsordförande Anna Wiktorsson
  • Bu och bä. Elevrådets ordförande Anna Wiktorsson och elevskyddsombud Klara Pettersson på Hälsinggårdsskolan säger både bu och bä till ändringen av skollagen som ger lärarna rätt till hårdare tag på skolan.

Annons

Redan när nästa läsår drar igång får lärare ta i med hårdhandskarna i större utsträckning än tidigare. Regeringens förslag på ändringar i skollagen ger dem rätt att beslagta störande föremål som mobiltelefoner och mp3-spelare.

Elevrådets ordförande på Hälsinggårdsskolan, Anna Wiktorsson, tror att en skärpning av ordningsreglerna behövs. Hon och elevskyddsombudet Klara Pettersson berättar båda om förra veckans nationella prov i engelska då en mobiltelefon ringde precis under ett hörmoment, där eleverna skulle lyssna och förstå engelskan.

- Det var störande. Då skulle mobiltelefonen verkligen ha beslagtagits, säger Anna.

Samtidigt är de osäkra på vilken effekt en ändring i skollagen verkligen ger. Att lärarnas befogenheter fastslås i lag behöver inte innebära någon förändring i praktiken.

- Det kommer alltid att falla tillbaka på vilken lärare det är, säger Klara som menar att det redan idag är stor skillnad på ordningen i klassrummen just beroende på vilken lärare det är.

- Nu är det väldigt luddigt vad som gäller på skolan och varje lärare har sina egna regler, säger Klara.

- Eleverna blir förvirrade, fortsätter Anna. Oftast har lärarna som är lite äldre tydligare regler. De har pondus och det skapar respekt, säger hon.

Anna och Klara är mer kluvna inför möjligheten att tvångsförflytta mobbare istället för att tvinga mobboffren att byta skola.

- Det ska verkligen vara en sista utväg i så fall, säger Klara. Det är inte säkert att mönstret bryts för att mobbaren flyttas och man känner sig nog ganska kränkt om man bara flyttas som en marionettdocka, säger hon.

- I vissa lägen skulle det vara bra, fortsätter Anna. Men i så fall krävs det verkligen tydliga regler som visar var gränsen för tvångsförflyttning går, både för elevernas och lärarnas skull, säger hon.


FAKTA/Nya ordningsregler:

Idag är det förbjudet att tvångsförflytta en elev till en annan skola. Till hösten är det möjligt, men omplaceringen ska kunna överklagas hos skolväsendets överklagandenämnd.

I höst får också lärare befogenhet att beslagta föremål som används på ett störande sätt eller utgör en fara för andra, till exempel mobiltelefoner, mp3-spelare, fyrverkeripjäser och knivar.

Men lärarna får inte använda tvång, visitera elever eller leta i deras väskor. Däremot får elevskåp sökas igenom.

Normalt gäller beslaget till skoldagens slut, men vid upprepade problem kan beslaget gälla till skolveckans slut.

Mer läsning

Annons